wscm11

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije bo sodeloval na 11. Svetovnem zborovskem simpoziju, julija 2017, v Barceloni.

Zborovski simpozij je največji zborovski dogodek v svetovnem merilu, ki ga Mednarodna zveza za zborovsko glasbo (IFCM) že od leta 1987 organizira vsaka tri leta, vsakokrat na drugem kontinentu. Na simpoziju se odvijajo številni koncerti, predavanja in delavnice, tam je tudi največji expo notnega materiala. Na prihajajočem simpoziju, ki bo med 22. in 29. julijem v Barceloni, bo sodelovalo 24 izbranih zborov s celega sveta. Tam se bodo zbrali številni ljubitelji zborovske glasbe, skladatelji in glasbeni založniki, ki bodo skupaj praznovali raznolikost in umetniško odličnost svetovne zborovske skupnosti. Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije pod taktirko Helene Fojkar Zupančič je prvi in do sedaj edini slovenski zbor, ki bo nastopil na Svetovnem zborovskem simpoziju. Dekleta se sodelovanja na simpoziju izjemno veselijo in verjamejo, da bodo s svojimi nastopi nedvomno upravičile mednarodni sloves visokokakovostnega zborovskega petja na Slovenskem.


 

Letni koncert Dekliškega zbora sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije

Prisrčno vabljeni na koncert, ki bo v sredo, 26. septembra, ob 19. uri.

Dekleta so zastopala Slovenijo na festivalu Europa Cantat

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije je obiskal Estonijo, kjer je na največjem evropskem zborovskem srečanju, ki poteka vsake tri leta, zastopal Slovenijo. Po poletnih pripravah in koncertu pred odhodom v zavodu so dekleta pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič poletela v Talin, od koder so se nam dnevno tudi oglašala.

Vtisi s koncerta ob 20-letnici Dekliškega zbora sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije

Koncert ob 20. obletnici Dekliškega zbora sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije 26. oktobra 2017 v Slovenski filharmoniji je bil nekaj izjemnega. V naslovu koncertne brošurice, v kateri je bil zapisan program koncerta in predstavljeni dosežki zbora v preteklih letih, je z velikimi črkami pisalo: PODARIM PE/SE/M. In res so nam dekleta skupaj s svojo dirigentko Heleno Fojkar Zupančič podarile čudovito glasbeno doživetje. In ne samo to. Z njimi smo lahko delili njihovo veselje, predanost, zagnanost in uživanje v petju.

Pevski spomin na Barcelono

Po izjemno uspešnih nastopih našega Dekliškega zbora sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije na 11. Svetovnem zborovskem simpoziju v Barceloni objavljamo nekaj posnetkov z njihovega glavnega nastopa.

Intervju s Heleno Fojkar Zupančič v Naših zborih

V spletni strokovni reviji Naši zbori je bil nedavno objavljen intervju z zborovodkinjo Heleno Fojkar Zupančič o sodelovanju Dekliškega zbora sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije na 11. Svetovnem zborovskem simpoziju v Barceloni.

Sproščeno odkrivanje lepot Barcelone

Pred odhodom domov so si pevke Dekliškega zbora sv. Stanislava po odmevnih nastopih in koncertih na Svetovnem zborovskem simpoziju v ponedeljek, 30. julija, vzele še nekaj časa za uživanje v barcelonskih znamenitostih, potem pa je sledila le še vožnja do Slovenije.

PRIHAJAJOČI NASTOPI

 

 

PODPIRAJO NAS

zavod logo logo_jskd

Glasba v Zavodu sv. Stanislava

Že od ponovnega odprtja gimnazije leta 1993 se posebno pozornost namenja sistematičnemu zborovskemu petju, tako kar polovica od 650 dijakov prepeva v naših gimnazijskih zborih.

Na Škofijski klasični gimnaziji deluje pet pevskih zborov, ki se med seboj razlikujejo glede na starost pevcev, glasovno strukturo in repertoar: Dekliški zbor 1. letnika, Fantovski zbor 1. letnika, (Z)Mešani zbor Škofijske klasične gimnazije, Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije in Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije. Po končanem šolanju na Škofijski klasični gimnaziji se bivši dijaki lahko priključijo enemu od dveh študentskih zborov, Komornemu zboru Megaron ali Študentskemu zboru sv. Stanislava. Vsi ti zbori skupaj tvorijo pravo zborovsko piramido, ki je glede na število dejavnih pevcev/dijakov in na kakovost petja pravi unikum v Sloveniji, pa tudi širše, v Evropi.

Osnovna šola Alojzija Šuštarja, ustanovljena leta 2007, s 450 učenci gradi svojo zborovsko piramido po vzoru gimnazije. V prvi triadi imajo razredno zborovsko petje vsi učenci, ne glede na glasbene in glasovne sposobnosti. Pouk zborovskega petja poteka dvakrat tedensko in je umeščen v dopoldanski urnik.V drugi in tretji triadi pa se učenci glede na starost in interes ter sposobnosti vključujejo v otroški ali mladinski zbor.

Več o zborih v Zavodu sv. Stanislava lahko preberete tukaj.

dekl zbor 1

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije

Dekliški zbor sv. Stanislava je eden izmed petih zborov, ki delujejo na Škofijski klasični gimnaziji v Zavodu sv. Stanislava. V šolskem letu 1996/1997 je bil ustanovljen z namenom, da glasovno sposobnejša in bolj ambiciozna dekleta razvijajo svoj glasbeni talent z zahtevnejših zborovskim repertoarjem. V zboru prepeva 41 dijakinj od 2. do 4. letnika, starih od 16 do 19 let, redno vadijo enkrat tedensko dve uri in četrt, vsaka izmed njih pa ima tedensko 10-minutni individualni pouk vokalne tehnike. V letošnjem letu je zaradi priprav na Svetovni zborovski simpozij  v Barceloni njihovo delo intenzivnejše, tako vadijo dvakrat tedensko, prav tako pa imajo tudi več javnih nastopov.

Njihovi dosežki na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter sodelovanje pri številnih vokalno-inštrumentalnih projektih jih uvrščajo v sam vrh slovenskega in evropskega mladinskega zborovskega petja. Skupaj z Mladinskim mešanim zborom sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije tako že dve desetletji pomembno sooblikuje slovenski zborovski prostor.

Njihov repertoar je zelo raznolik, saj sega od klasičnih zborovskih del različnih glasbenih obdobij do vokalnega popa ter slovenskih ljudskih pesmi in plesov. Ponašajo se s številnimi prvimi izvedbami del sodobnih slovenskih skladateljev (L. Lebič, D. Močnik, A. Čopi). V svoji CD-teki imajo dve zgoščenki, Igraj kolce (2010) ter Sončnica (2012).

dekl zbor 2

Leta 2009 so pevke (kot zastopnice slovenske državne radijske hiše) zmagale na prestižnem tekmovanju evropskih radijskih postaj (EBU) Let the Peoples Sing v Oslu na Norveškem in prejele pokal Srebrne vrtnice. S tem uspehom so se umestile na zemljevid najboljših zborov na svetu. Istega leta so sodelovale s švedskim dirigentom Fredom Sjobergom, bile študijski zbor na Evropskem tekmovanju mladih dirigentov ter sodelovale na slavnostnem koncertu Svetovnega mladinskega zbora v Orebroju na Švedskem. 2011 so gostovale v Angliji, kjer so kot bivše zmagovalke nastopile v BBC-jevi hiši v Manchestru in predale pokal Srebrne vrtnice naslednjemu zmagovalcu. 2012 so nastopile na Evropskem mladinskem zborovskem festivalu v Baslu v Švici. 2013 so zmagale na Evropskem tekmovanju mladinskih zborov na Dunaju v Avstriji ter prejele naziv “Summa Cum Laude”. 2014 so na Mednarodnem tekmovanju v Corku na Irskem v kategoriji z odraslimi zbori dosegle 4. mesto ter prejele Schumanov pokal za najboljšo izvedbo sodobne zborovske skladbe, in sicer za skaldbo A. Čopija Otrok s sončnico, ki je bila napisana posebej zanje.

2016 so bile povabljene in izmed 146 zborov z vsega sveta izbrane za nastop na 11. Svetovnem zborovskem simpoziju v Barceloni, ki bo julija 2017. Svetovni zborovski simpozij je največji zborovski dogodek v svetovnem merilu, odvija se na vsaka tri leta, vsakič na drugem kontinentu. Dekliški zbor sv. Stanislava je v vsej zgodovini Svetovnega zborovskega simpozija šele drugi slovenski zbor, ki se bo imel priložnost predstaviti na tako prestižnem zborovskem dogodku.

dekl zbor 3

Posebni dosežki:

2017 – nastop zbora na 11. Svetovnem zborovskem simpoziju v Barceloni (julij 2017)

2016 – zbor povabljen in med 146 prijavljenimi zbori izbran za 11. Svetovni zborovski simpozij v Barceloni (julija 2017), kjer se bo predstavilo 24 zborov z vsega sveta

2015 – turneja v Nemčijo in na Dansko, kjer so koncertirale na povabilo svetovnoznanih zborov Hannover Madchenchor in Copenhagen Girls’ Choir/Skt. AnnaePigekor

2014 – mednarodno zborovsko tekmovanje v Corku na Irskem: četro mesto v absolutni konkurenci in posebna nagrada za izvedbo sodobne skladbe (A. Čopi, Otrok s sončnico)

2013 – zmaga na Mednarodnem pevskem festivalu Summa Cum Laude na Dunaju, posebna nagrada Glasbene mladine Avstrija/ Jeunesse Musicale Austria za izjemen in zrel nastop na tekmovanju

2012 – odmevno sodelovanje na prestižnem Evropskem mladinskem zborovskem festivalu v Baslu

2011 – turneja v Anglijo z nastopom na BBC-ju in predajo pokala novemu zmagovalcu Let the Peoples sing

2011 – absolutna zmaga na Mednarodnem mladinskem pevskem festivalu v Celju, posebna nagrada za najboljšo izvedbo sodobne slovenske skladbe (D. Močnik, Godec pred peklom), za najboljši izbor programa in najboljšega dirigenta tekmovanja

2009 – evroradijsko tekmovanje Let the Peoples sing v Oslu: 1. mesto v kategoriji mladinskih zborov in 1. mesto v absolutni konkurenci, dobitnik prestižne nagrade Srebrna vrtnica/Silver Rose Bowl

2009 – sodelovanje na otvoritvenem koncertu ob 20. letnici praznovanja Svetovnega mladinskega zbora/World Youth Choir v Örebroju na Švedskem

2008 – Državno tekmovanje v Zagorju – 1. mesto v svoji kategoriji in zlata plaketa s pohvalo, absolutno 1. mesto tekmovanja

2007 – Mednarodni pevski festival Celje – 1. mesto v svoji kategoriji in zlata plaketa, absolutno 1. mesto izmed vseh kategorij, posebna nagrada za najboljši slovenski zbor tekmovanja, za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja, za najboljšo izvedbo skladbe avtorja rojenega po letu 1950

2006 – Državno tekmovanje v Zagorju – 1. mesto v svoji kategoriji in zlata plaketa s pohvalo, absolutno 1. mesto, posebna nagrada za skladbo 20. stoletja

2004 – Državno tekmovanje v Zagorju – 1. mesto v svoji kategoriji in zlata plaketa s pohvalo, posebna nagrada za izvedbo skladbe sodobnega slovenskega avtorja

2001 – Mednarodni pevski festival Celje – 1. mesto v svoji kategoriji in zlata plaketa, absolutno 1. mesto izmed vseh kategorij, posebna nagrada za najboljši slovenski zbor tekmovanja, za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja, za najboljšo izvedbo skladbe iz obdobja romantike

 

 

Zborovodkinja

helena fojkar zupancic foto avgust 2016 cb 04

 

HELENA FOJKAR ZUPANČIČ

Helena Fojkar Zupančič, diplomirana solopevka in glasbena pedagoginja, deluje kot zborovska dirigentka in učiteljica vokalne tehnike na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani. Pri delu z zbori posebno pozornost namenja oblikovanju zdravega, homogena in lepega zborovskega zvoka ter prepričljivosti odrskih nastopov. Vodi Zbor sv. Nikolaja Litija, Dekliški zbor sv. Stanislava Ljubljana in (Z)mešani zbor Škofijske klasične gimnazije Ljubljana.
Med njenimi najpomembnejšimi uspehi je absolutna zmaga na tekmovanju evropske radijske zveze, EBU, »Let the Peoples Sing« 2009 v Oslu, kjer je z Dekliškim zborom sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije zastopala Slovenijo. Na tekmovanjih s svojimi zbori dosega najvišja mesta in prejema posebne nagrade, na več tekmovanjih je bila nagrajena kot najboljša dirigentka. Je prejemnica Gallusove plakete (2012) in nagrade RS na področju glasbenega šolstva (2016).
V letih 2004 in 2007 – 2009 je vodila Slovenski otroški zbor. Od leta 2009 do leta 2015 je snemala in koncertirala s Komornim zborom Radia Slovenija. 2014 je dirigirala Komornemu zboru in Simfoničnemu orkestru RTV Slo na abonmajskem koncertu v okviru Mozartin. 2015 je dirigirala Slovenskemu Komornemu zboru (Zboru SF) na otvoritvenem koncertu Festivala Ljubljana.
S svojimi zbori redno naroča in izvaja novitete slovenskih skladateljev, posnela je več zgoščenk. Predava in vodi seminarje za zborovodje ter deluje kot žirantka na državnih in mednarodnih tekmovanjih doma in v tujini.


 

Sopran 1

Manca Beguš

Manca Beguš 16 let

Rada pojem, ker imam takrat občutek, da zmorem vse.

Ne ločim leve in desne.

Amalija Cotman

Amalija Cotman 18 let

Rada pojem, ker takrat pozabim na vse skrbi in imam priložnost, da sem to, kar sem.

Rada imam otroke in prevelike puloverje. Pravijo, da preveč govorim.

Katarina Klopčič

Katarina Klopčič 16 let

Rada pojem, ker s petjem pozabim na vse skrbi.

Pri življenju me ohranjajo kreme za roke, glina in pomfri.

Mana Križnar

Mana Križnar 16 let

Rada pojem, ker me petje popelje v svet sanj.

Rada hodim na dolge sprehode v kakršnem koli vremenu.

Manca Malovrh

Manca Malovrh 17 let

Rada pojem, ker se ob tem najbolj sprostim in uživam.

Obožujem smučarske skoke.

Nuša Merše

Nuša Merše 17 let

Rada pojem, ker takrat začutim dotik nebes.

Najraje imam velike sestavljanke.

Ana Elizabeta Sekavčnik

Ana Elizabeta Sekavčnik 16 let

Rada pojem, ker takrat del sebe delim s svetom.

Nerada začnem gledati film, ki ga še nisem gledala.

Petra Skubic

Petra Skubic 19 let

Rada pojem, ker je petje zdravilo za vse še tako hude težave.

Pravijo, da je najbolj fascinantna stvar na meni moj visokofrekvenčni smeh.

Lucija Smrkolj

Lucija Smrkolj 16 let

Rada pojem, ker se tako sprostim in se vživim v zgodbo, ki jo pripovedujem.

Imam deset prstov na roki.


 

Sopran 2

Neža Bernik

Neža Bernik 19 let

Rada pojem, ker je petje največ, kar lahko dam v zameno, da živim.

Zasvojena sem z božanjem mačkov.

Špela Brlan

Špela Brlan 19 let

Rada pojem, ker tako pozabim na slabe stvari in se sprostim.

Rada se smejim.

Eva Klanjšček

Eva Klanjšček 16 let

Rada pojem, ker sem odkrila, da je petje eno najboljših zdravil za slab dan.

Če bi lahko, bi celo življenje preživela v udobnem, prevelikem puloverju.

Kristina Knez

Kristina Knez 16 let

Rada pojem, ker takrat zares zaživim.

Rada govorim.

Andreja Kolman

Andreja Kolman 19 let

Rada pojem, ker me petje osrečuje in sprošča.

Srečna sem, ko potujem, še srečnejša, ko se spet vrnem v Slovenijo.

Vida Kravanja

Vida Kravanja 16 let

Rada pojem, ker so glasilke edini inštrument, ki ga nosim vedno s sabo.

Obožujem vikende!

Ema Krečič

Ema Krečič 19 let

Rada pojem, ker imam občutek, da delam nekaj dobrega za druge in zase.

Včasih si ljudi predstavljam plešaste.

Kristina Sadar

Kristina Sadar 17 let

Rada pojem, ker se takrat počutim svobodno.

Življenje brez memov sploh ni življenje.

Lucija Stopar

Lucija Stopar 16 let

Rada pojem, ker takrat živim drugače.

Najbolje se počutim v vetrovnih, a jasnih zimskih dnevih.

Klara Strehar

Klara Strehar 17 let

Rada pojem, ker s tem lahko polepšam dan sebi in drugim.

Rada ušpičim kakšno šalo.


 

Alt 1

Ana Benedik

Ana Benedik 17 let

Rada pojem, ker mi petje predstavlja pobeg iz realnosti.

Zelo različno se smejim.

Polona Capuder

Polona Capuder 16 let

Rada pojem, ker lahko na poseben način oživim besede.

Res rada imam mehke, debelušne in luštkane dojenčke.

Bernardka Čemažar

Bernardka Čemažar 17 let

Rada pojem, ker me petje spremlja že od malih nog.

Obožujem tek v dežju.

Glorija Ema Glas

Glorija Ema Glas 17 let

Rada pojem, ker takrat izginejo vsa negativna čustva.

90% prostega časa preživim v fantazijskem svetu.

Manca Hočevar

Manca Hočevar 17 let

Rada pojem, ker ob petju pozabim na vse skrbi.

Večino časa sem zmedena.

Hana Jereb

Hana Jereb 19 let

Rada pojem, ker me glasba popelje v čudovit svet.

Rada imam vonj po morju in sončenje na plaži.

Ana Lucija Jezeršek

Ana Lucija Jezeršek 16 let

Rada pojem, ker glasba v meni prebudi melodije srca.

Obožujem avokado.

Lea Ložak

Lea Ložak 16 let

Rada pojem, še posebno, ko me navdahne kopalnica.

Ko se ne smejim, mislim na to, kako se bom.

Ana Movrin

Ana Movrin 17 let

Rada pojem, ker takrat lahko zares izrazim svoja čustva.

Obožujem vse, kar je retro.

Mica Oberstar

Mica Oberstar 17 let

Rada pojem, ker takrat pozabim na vse skrbi.

Igram francoski rog.

Urška Planinc

Urška Planinc 16 let

Rada pojem, ker takrat pozabim na vse skrbi.

Sem ljubiteljica čajev, dišečih sveč in poletja.

Nika Tomše

Nika Tomše 19 let

Rada pojem, ker takrat občutim čarobnost.

Zbiram magnetke iz mest, ki jih obiščem, in parfumske stekleničke.


 

Alt 2

Katarina Babič

Katarina Babič 17 let

Rada pojem, ker me glasba sprošča.

Rada imam živali in branje dobrih knjig.

Nuša Balen

Nuša Balen 18 let

Rada pojem, ker na ta način lahko izražam ljubezen.

Obožujem vonj prvega snega, pomladi, dežja in morja.

Neža Bizalj

Neža Bizalj 16 let

Rada pojem, ker je to preprosto del mojega življenja.

Pogosto si izmislim kakšen smešen plesni gib.

Eva Brulc

Eva Brulc 16 let

Rada pojem, ker me petje popelje v lepši svet brez skrbi.

Ponavadi hitro in nerazločno govorim.

Neža Dacar

Neža Dacar 18 let

Rada pojem, ker se počutim kot majhna ptica z veliko pesmijo.

Veselje je planinarjenje s prijatelji.

Pia Gortan

Pia Gortan 19 let

Rada pojem, ker mi pevska vaja razvedri vsak ponedeljek.

Cel svet je plezališče.

Anja Jerina

Anja Jerina 17 let

Rada pojem, ker me petje popelje v nebo.

Rada gledam sončne zahode in zraven jem sladoled.

Jerica Korpnik

Jerica Korpnik 17 let

Rada pojem, ker dobim občutek, da lahko letim.

Vsaka minuta spanca je zlata vredna.

Klavdija Okoliš

Klavdija Okoliš 16 let

Rada pojem, ker je to edina stvar, kjer sem jaz pristno jaz.

Življenje se mi zdi lepše z latinščino.

Nika Povšič

Nika Povšič 16 let

Rada pojem, ker mi napolni srce.

Ne verjamem v naključja.

 


 

Zavod sv. Stanislava

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije

Štula 23, 1210 Ljubljana, Slovenija

Telefonska številka: 041 611 225

E-mail: helena.fojkar@guest.arnes.si

Facebook: DekliskiZborSvStanislava

Save

Save

Save

Save

Save

Save

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.