POMEMBNO OBVESTILO ZA VSE NAKNADNE PRIJAVE

Da bi udeležencem delavnic omogočili kar najbolj optimalno razporeditev posameznih delavnic, udeležence razporejamo na podlagi izraženega interesa v skupine primerne velikosti. Prijave na delavnce so še vedno mogoče, ni pa mogoče izbrati več vseh različnih kombinacij za dopoldanske in popoldanske delavnice v ponedeljek, 28. 10.

Objavljamo delavnice, ki si jih je še mogoče izbrati za vsak posamezni termin:

DOPODLNE:

Fizika

Kulinarika

Programiranje

Akvareli

POPOLDNE:

Fizika

Kulinarika

Latinščina

Matematika

Badminton

Morebitne prijave lahko še vedno oddate preko obrazca na spletni strani, lahko pa jih pošljete tudi na elektronski naslov: [email protected].

JESENSKE DELAVNICE NA ŠKG IN V JDD

Na Škofijski klasični gimnaziji in v Jegličevem dijaškem domu v času jesenskih počitnic pripravljamo že 7. jesenske raziskovalno-ustvarjalne delavnice za osnovnošolce. Delavnice so namenjene učencem zadnjih razredov osnovne šole, ki lahko na zanimiv in zabaven način izvedo kaj novega, se pomerijo v različnih izzivih, navežejo nove stike ter nekoliko pobližje spoznajo tudi delovanje gimnazije in dijaškega doma. Prav zato delavnice že vsa leta potekajo pod geslom:

“Pridi bliže, sezi više!”

Letošnje delavnice prinašajo tudi novost, saj bodo prvič v enem dnevu potekale tudi v obliki krajših izzivov za skupine. Delavnice bodo 28. in 29. 10. od 8. do 15. ure (osnovnošolci bodo lahko na delavnice prišli od 7.30 dalje). V času delavnic bo za udeležence na voljo tudi kosilo. Celotne delavnice (vključno s kosilom) so za udeležence brezplačne. V nadaljevanju si lahko ogledate nekoliko podrobnejši program.

Ponedeljek, 28. 10.

Ta dan je na izbiro 10 različnih delavnic, ki bodo trajale približno 2 uri in pol. Vsak udeleženec ob prijavi označi, katere 4 izmed ponujenih delavnic se mu zdijo najbolj zanimive (od 1. do 4.), in na podlagi prijav in logističnih možnosti ga razporedimo tako, da se lahko ene delavnice udeleži v času do kosila in ene delavnice v času po kosilu. Pri tem se seveda trudimo, da mu omogočimo udeležbo na dveh najvišje rangiranih delavnicah.

Delavnice:

Naučiti ali ugotoviti
(FIZIKA)
Eksperimentalna metoda je osnova znanstvenega raziskovanja. Pri fiziki na Škofijski klasični gimnaziji dijaki v dveh letih vidijo približno 200 različnih poskusov, mnoge izmed njih tudi sami izvedejo. Nekateri poskusi so kratki in enostavni, nekateri precej bolj zapleteni in kompleksni. V času delavnice bodo nekaj poskusov lahko videli in izvedli tudi osnovnošolci, ki se bodo odločili za to delavnico.

Cajon – stol ali tolkalo
(GLASBA)
Bi rad igral bobne, pa nimaš prostora, ne denarja, ne glušnikov za sosede? Cajon je rešitev! Vprašali se bomo: Kaj je cajon? Kako deluje? Kje ga lahko uporabljamo? Skupaj se bomo naučili nekaj osnovnih ritmov igranja na cajon ter kako ga vključiti v glasbeno zasedbo.

Kulinarika skozi stoletja in kilometre
(GOSPODINJSTVO – KUHANJE)
Na Škofijski klasični gimnaziji se dijaki med tujimi jeziki lahko poleg angleščine učijo še francoščino, ruščino, španščino in nemščino. Vsi pa se učijo tudi latinsko in nekateri še starogrško. K vsakemu od jezikov seveda sodi tudi kultura in del kulture je gotovo kulinarika. Na delavnici bomo ustvarili jedi iz vseh omenjenih kulturnih krogov.

Od pitona do želve
(INFORMATIKA – PROGRAMIRANJE)
Pregled temeljev Pythona, enega preprostejših programskih jezikov in programiranje preprostih osnovnih operacij. Vizualna predstavitev delovanja programskega jezika preko “risanja z želvo”. (Delavnica je primerna tudi za čiste začetnike na področju programiranja.)

Čarovnije iz kemije
(KEMIJA)
Če še niste bili v preteklih letih na kemijski delavnici na ŠKG in želite preživeti nekaj uric v družbi zabavne kemije, potem je kemijska delavnica kot nalašč za vas. V resnici ne bomo čarali, ampak  izdelali nekaj uporabnega za zimske dni in izvedli nekaj atraktivnih poskusov z zelo mrzlim tekočim dušikom.

Veni, vidi, vici ali urice z jezikom Julija Cezarja
(LATINŠČINA)
Seznanili se bomo z osnovami latinščine, prebirali latinske odlomke iz Asterixa, se naučili, kako se predstavimo v latinščini, spoznali latinske pregovore, slovenske in angleške besede, ki izvirajo iz latinščine, latinske izraze za moderne izume in pojme ter se preizkusili v kvizu o poznavanju življenja v antičnem Rimu.

Če imaš rad vodenke …
(LIKOVNA UMETNOST – AKVAREL)
Akvarel je lahkotna slikarska tehnika, ki je izvajalsko zelo zahtevna. Značilnost akvarela je, da se vidi risba, barve so transparentne in delujejo vodeno. Slika se tako, da se pigmente redči z vodo, nato pa se jih nanaša na podlago. Barve se lahko prelivajo iz ene v drugo. Na delavnici bomo spoznali nekaj osnov akvarela in se poskusili v ustvarjanju.
(Za udeležbo na delavnici so potrebne akvarelke in čopiči.)

Recept za sladoled
(MATEMATIKA)
Imaš rad sladoled, se rad igraš z dominami, te zanima igranje s števili, verjameš v matematične iluzije, bi se rad naučil posameznih matematičnih spretnosti, te zanima zgodovina matematike? Pridruži se nam na matematičnem delu delavnic.

мы говорим по русски
(RUŠČINA)
Če naslova delavnice še ne znaš prebrati in ga ne razumeš, se lahko udeležiš delavnice in ob koncu ti bo to že šlo. Poleg ruske pisave se bomo naučili tudi nekaj besed in osnovnih fraz. Spoznali pa bomo tudi nekaj malega o sami Rusiji, njeni kulturi in ljudeh.

Frfotave žogice
(ŠPORT)
Za tiste, ki bi se radi med jesenskimi počitnicami tudi nekoliko razmigali, smo pripravili bolj športno obarvano delavnico. Osnovna igra, s katero se bomo ukvarjali, bo badminton. V času, ki pa je na voljo za celotno delavnico, pa si bomo ogledali še nekaj različnih manjših izzivov in zanimivosti. (Za udeležbo na delavnici je potrebna športna oprema.)

Torek, 29. 10.

Na podlagi odzivov nekdanjih udeležencev delavnic in želja profesorjev po inovacijah smo se letos odločili, da bomo drugi dan delavnic zastavili nekoliko bolj dinamično. Ta dan se bodo udeleženci v jutranjem delu razdelili v 10 skupin (lahko tudi v prijavi označite, s kom želite biti v skupini). Vsaka od skupin se bo tekom dneva soočila z desetimi različnimi krajšimi izzivi, ki jih bo ob pomoči profesorjev Škofijske klasične gimnazije in vzgojiteljev Jegličevega dijaškega doma poskušala uspešno rešiti. Izzivi bodo tudi nekoliko tekmovalno obarvani, tako da bodo ekipe med seboj tekmovale in tekmovanje sklenile ob koncu dneva s krajšim kvizom v dvorani.

Izzivi bodo med drugim vključevali:

  • naravoslovje,
  • družboslovje,
  • jezike,
  • likovno umetnost,
  • šport,
  • glasbo …

 

PRIJAVNI OBRAZEC

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content