Duhovna misel

Nedelja Dobrega pastirja

Ko sem se pred dvajsetimi leti odločal za duhovniški poklic, se mi je zdelo, da se v meni borita dve volji: prva moja in druga Božja.

V meni so bile želje, ki jih pač nosi v sebi skoraj vsak mlad človek: biti ljubljen, najti si dekle, ustvariti družino, najti si poklic, kjer bom delal tisto, kar me veseli, kjer bom uspešen in pomemben … kjer se bom uresničil in bom zares lahko jaz in svoj.

Toda božja pričakovanja so bila drugačna. Njegov glas me je vabil, naj stopim na pot služenja. Na pot, ki jo je prehodil že Jezus. Hitro sem dojel, da bi to pomenilo postaviti Boga in druge na prvo mesto, kar ni bilo mogoče. Kaj bom pa jaz? Predpražnik pred tujimi vrati? Pa moja svoboda in moje sanje? K istim vprašanjem/skušnjavam me življenje vrača že dvajset let. Kot me vedno znova vrača tudi pred obličje Pastirja. Dobrega ali še bolje »lepega Pastirja«. Besedno zvezo »dobri pastir« bi namreč iz grščine lahko prevedli tudi kot »lepi Pastir«. Jaz sem »lepi Pastir«.

»Lepi Pastir« je lep, ker ni najemnik. Je antipodoba najemnikov. Daje življenje. Ker se odpoveduje potrebi, da bi se rešil, uveljavil, da bi bil »jaz in svoj« … se lahko daruje. V tem je drugačen od najemnikov. Ti imajo od ovc koristi. Eni hodijo v službo/na pašo, da bi zaslužili. Drugi bi bili radi popularni. Tretji hočejo ugled. Četrte vodi k ovcam potreba po moči, pete prestiž. V resnici vsi skrbijo zase in rešujejo le sebe. Običajno jih razkrinka preizkušnja.

Lepi pastir je drugačen. Njegova temeljna skrb je drugi. Ovce postavlja na prvo mesto. Pozna svoje ovce. Smrdi po njih. A tudi one razodevajo njegov vonj. Ker jih hrani ljubezen. Medsebojno darovanje.

Od tu lepota. Lepota ni nikoli izolirana stvarnost. Lepota ne išče perfekcije, niti miru, niti estetskega ugodja. Lepota išče drugega, orientira k drugemu in (D)drugega razodeva. Rojeva se iz odnosa. Zato je Pastir lep. Zato imamo pred očmi njegovo Lepoto ravno v velikonočnem času. Zato ni naključje, da hrepenimo po Lepoti.

Gregor Celestina

  • OSNOVNA ŠOLA ALOJZIJA ŠUŠTARJA
    os@stanislav.si
    Tajništvo: (01) 58 22 225
    Svetovalna služba: (01) 58 22 161

  • Koledar

© 2016 Zavod sv. Stanislava.