Duhovna misel

Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vas bom poživil (Mt 11,28).
Dragi prijatelji Zavoda sv. Stanislava!

Jezus nas v tem počitniškem času vabi: »Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vas bom poživil (Mt 11,28).« Verjetno so to ene najlepših besed, ki so zapisane v evangeliju. Da imamo vsi mesto, kjer bomo sprejeti, kjer nas bodo poslušali, kjer nas bodo razumeli … Jezus je namreč živel med preprostim ljudstvom in delal dela, ki so jih opravljali navadni ljudje. Na svoji koži je občutil in spoznal vsakodnevne težave in se je zavedal bremen, ki so pestile ljudstvo. In ker je čutil z ljudstvom, jih je želel razbremeniti težkih bremen. K njemu so prihajali ljudje z različnimi problemi, križi in težavami. In v srečanju z njim so bili mnogi rešeni in ozdravljeni. Že samo s svojo navzočnostjo je Jezus prinašal luč in mir v duše ljudi. On je rekel: »Moj jarem je prijeten in moje breme je lahko (Mt 11,30).« Toda zakaj je on lahko to rekel? Ker je vse to nosil z ljubeznijo. Samo ljubezen namreč lahko še tako težka bremena naredi znosna. In marsikatero breme v našem življenju je nepotrebno in bi ga na poti življenja že lahko odložili. Včasih je sicer prevelika težava in skušnjava, da bi se otresli nečesa, česar ne potrebujemo, a nam to godi. Zato je včasih krščanstvo tudi težko. Toda gradi na dolgi rok.

Vera nam ne sme delati življenja težjega. Če nam je Jezus dal kakšno breme, je to njegova zapoved, da moramo ljubiti drugega. Če ljubimo, potem njegove zapovedi niso težke. Jezus nam torej ne odvzema naših bremen, temveč nam daje moč, da bi jih lahko nosili. Kakor dela vera stvari mogoče, tako jih dela ljubezen lažje. Zdaj je čas, ko so mnoge stvari in bremena že za nami, in se lahko s hvaležnostjo odpravimo na zaslužen dopust in počitnice, da si oddahnemo in odpočijemo.

Zato vsem skupaj želimo sproščujoče počitnice, da se naužijete novih moči in da zajamete iz vode studenca, ki ne odžeja samo za ta vek, ampak tudi za večnega. Naj vas Gospod spremlja s svojim blagoslov in varuje na vaših poteh.

kaplan Martin in ostali zavodski duhovniki

 

Save

© 2016 Zavod sv. Stanislava.

Nazaj na vrh