Stalna zbirka Staneta Kregarja

20141126_Odprtje prenovljenje Galerije Staneta Kregarja_066Galerija je poimenovana po profesorju risanja na predvojni Škofijski klasični gimnaziji Stanetu Kregarju (1905-1973), duhovniku in slikarju. Leta 1935 je diplomiral na Akademiji likovnih umetnosti v Pragi. Od takrat je neizbrisno zaznamoval tako posvetno kot sodobno cerkveno umetnost v Sloveniji ter obogatil naše cerkve s številnimi barvnimi okni, freskami, z mozaiki, oltarnimi slikami in liturgičnimi oblačili.

Predstavitev slikarjevega življenja in dela.

V galeriji v velikosti 350 m2 je stalna zbirka 85 umetniških del, ki so jih zavodu poklonili slikarjevi dediči. V zbirki so predstavljene značilne faze Kregarjevega dela, od nove stvarnosti, poetičnega realizma do abstraktnega slikarstva in nove figuralike iz 60-ih let. Ustanovljena je bila s posebnim odlokom ljubljanskega nadškofa dr. Alojzija Šuštarja 13. novembra 1993 in slovesno odprta 6. februarja 1994. leta. Dve leti po odprtju galerije je Zavod sv. Stanislava izdal katalog z naslovom Stane Kregar – Stalna zbirka poklonjenih del, v katerem je spremno besedo napisal dr. Alojzij Šuštar, bogato umetnikovo delo pa orisal akademik dr. Emilijan Cevc. Leta 1995 je bila v prostorih galerije obsežna razstava liturgičnih oblačil – paramentov, ki jih je oblikoval in načrtoval Stane Kregar.

Kregar_Plakat_07Novembra 2005 je zavod s predstavitvijo monografije Kregarjevo strmenje k nevidnim obalam – Sakralno slikarstvo Staneta Kregarja počastil slikarjevo 100. obletnico rojstva. V prvi polovici leta 2013 je bila v Narodni galeriji v Ljubljani obsežna spominska razstava Kregarjevih del ob 40-letnici slikarjeve smrti »Romar k lepoti«, za katero smo iz naše galerije posodili 17 platen in več osnutkov za vitraje. Ob prenovi galerije leta 2014, ki jo je vodil dr. Andrej Doblehar, smo v vse razstavne prostore umestili tudi dokumentarne plakate, ki spremljajo postavitev ter pedagoško usmerjajo gledalca, izdali pa smo tudi manjši Vodnik po stalni zbirki v slovenskem in angleškem jeziku.

V letu 2018 smo pripravili tudi aplikacijo vodiča po galeriji za mobilne telefone.na voljo v Google Play

Otroci pa ste vabljeni, da na malo bolj dejaven način vstopite v Kregarjev slikarski svet: prof. Tjaša Plut je za vas pripravila zgodbico Pri slikarju na obisku.

V letu 2023 smo s številnimi dogodki obeležili 50-letnico smrti Staneta Kregarja (1905–1973) in 30-letnice Galerije Staneta Kregarja, zato smo to leto zaznamovali kot Kregarjevo leto. V tem letu je TV Slovenija posnela dokumentarni film Stane Kregar, poetični iskalec likovne harmonije, zavod pa je skupaj z Založbo Družina izdal slikanico Skozi barvo in svetlobo.

Vabljeni k virtualnemu ogledu in predstavitvi del v posameznih galerijskih prostorih:

Galerijska soba 1

Galerijska soba 2

Galerijski sobi 3 in 4

Galerijski sobi 5 in 6

Galerijska soba 7

Sakralno slikarstvo Staneta Kregarja

Osnutki za vitraje

Nazaj na prvo stran galerije

Stalna zbirka kregarjevih del

je na ogled po dogovoru

[email protected]

 

ZAČASNE RAZSTAVE

so na ogled vsak dan 8h–20h.

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content