Podarim pesem! Podprite naša prizadevanja!

Dekliški zbor sv. Stanislava se bo februarja 2019 predstavil na Nacionalni konferenci Ameriških dirigentov v Kansas Cityju.

V drugi polovici februarja se Dekliški zbor sv. Stanislava odpravlja na daljšo turnejo v Kanado in ZDA. V okviru turneje bo nastopil na bienalni Nacionalni konferenci Ameriških dirigentov (ACDA National Conference v Kansas Cityju). Dekliški zbor je do sedaj šele drugi slovenski zbor, ki se bo predstavil na tako prestižnem in množičnem zborovskem dogodku.

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije je trenutno eden najvidnejših mladinskih zborovskih sestavov v svetu. V zboru prepevajo dekleta med 16 in 19 letom starosti. Poleg ostalih mednarodnih uspehov je kot prvi in do sedaj edini slovenski zbor je zmagal na Evroradijskem tekmovanju (EBU) Let the Peoples sing 2009 v Oslu ter kot edini slovenski zbor na povabilo Svetovne zborovske zveze (IFCM) nastopil na Svetovnem zborovskem simpoziju (WSCM) leta 2017 v Barceloni.

Zbor se na povabilo Ameriškega zborovskega združenja (ACDA) februarja 2019 odpravlja na Nacionalno konferenco ameriških dirigentov (ACDA), ki poteka bienalno in bo tokrat v Kansas Cityju, Misuri. Tam bo nastopal pred več kot 4.000 ameriškimi dirigenti in 2.000 dirigenti z ostalih delov sveta. Ta konferenca je poleg Svetovnega zborovskega simpozija največji in najpomembnejši izobraževalni zborovski dogodek v svetovnem merilu.

Povabilo na Nacionalno konferenco ameriških dirigentov predstavlja izjemno potrditev zborove mednarodne odličnosti. Hkrati pomeni priznanje visoko kakovostnemu zborovstvu v Sloveniji ter priložnost za širjenje prepoznavnosti naše države in naše bogate kulturne dediščine v svetu.


 

Božično-novoletni koncert

Tudi letošnji božično-novoletni koncert v sodelovanju Škofijske klasične gimnazije in Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava je v torek, 15. januarja, v zavodski cerkvi ponudil množici poslušalcev pester program.

Dekleta so zastopala Slovenijo na festivalu Europa Cantat

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije je obiskal Estonijo, kjer je na največjem evropskem zborovskem srečanju, ki poteka vsake tri leta, zastopal Slovenijo. Po poletnih pripravah in koncertu pred odhodom v zavodu so dekleta pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič poletela v Talin, od koder so se nam dnevno tudi oglašala.

Vtisi s koncerta ob 20-letnici Dekliškega zbora sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije

Koncert ob 20. obletnici Dekliškega zbora sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije 26. oktobra 2017 v Slovenski filharmoniji je bil nekaj izjemnega. V naslovu koncertne brošurice, v kateri je bil zapisan program koncerta in predstavljeni dosežki zbora v preteklih letih, je z velikimi črkami pisalo: PODARIM PE/SE/M. In res so nam dekleta skupaj s svojo dirigentko Heleno Fojkar Zupančič podarile čudovito glasbeno doživetje. In ne samo to. Z njimi smo lahko delili njihovo veselje, predanost, zagnanost in uživanje v petju.

Pevski spomin na Barcelono

Po izjemno uspešnih nastopih našega Dekliškega zbora sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije na 11. Svetovnem zborovskem simpoziju v Barceloni objavljamo nekaj posnetkov z njihovega glavnega nastopa.

Intervju s Heleno Fojkar Zupančič v Naših zborih

V spletni strokovni reviji Naši zbori je bil nedavno objavljen intervju z zborovodkinjo Heleno Fojkar Zupančič o sodelovanju Dekliškega zbora sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije na 11. Svetovnem zborovskem simpoziju v Barceloni.

Sproščeno odkrivanje lepot Barcelone

Pred odhodom domov so si pevke Dekliškega zbora sv. Stanislava po odmevnih nastopih in koncertih na Svetovnem zborovskem simpoziju v ponedeljek, 30. julija, vzele še nekaj časa za uživanje v barcelonskih znamenitostih, potem pa je sledila le še vožnja do Slovenije.

PRIHAJAJOČI NASTOPI

 

 

PODPIRAJO NAS

logo_jskd

Glasba v Zavodu sv. Stanislava

Že od ponovnega odprtja gimnazije leta 1993 se posebno pozornost namenja sistematičnemu zborovskemu petju, tako kar polovica od 650 dijakov prepeva v naših gimnazijskih zborih.

Na Škofijski klasični gimnaziji deluje pet pevskih zborov, ki se med seboj razlikujejo glede na starost pevcev, glasovno strukturo in repertoar: Dekliški zbor 1. letnika, Fantovski zbor 1. letnika, (Z)Mešani zbor Škofijske klasične gimnazije, Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije in Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije. Po končanem šolanju na Škofijski klasični gimnaziji se bivši dijaki lahko priključijo enemu od dveh študentskih zborov, Komornemu zboru Megaron ali Študentskemu zboru sv. Stanislava. Vsi ti zbori skupaj tvorijo pravo zborovsko piramido, ki je glede na število dejavnih pevcev/dijakov in na kakovost petja pravi unikum v Sloveniji, pa tudi širše, v Evropi.

Osnovna šola Alojzija Šuštarja, ustanovljena leta 2007, s 450 učenci gradi svojo zborovsko piramido po vzoru gimnazije. V prvi triadi imajo razredno zborovsko petje vsi učenci, ne glede na glasbene in glasovne sposobnosti. Pouk zborovskega petja poteka dvakrat tedensko in je umeščen v dopoldanski urnik.V drugi in tretji triadi pa se učenci glede na starost in interes ter sposobnosti vključujejo v otroški ali mladinski zbor.

Več o zborih v Zavodu sv. Stanislava lahko preberete tukaj.

dekl zbor 1

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske gimnazije je bil ustanovljen v šolskem letu 1996/1997 z namenom, da glasovno sposobnejša in bolj ambiciozna dekleta razvijajo svoj glasbeni talent z zahtevnejšim zborovskim repertoarjem. V njem prepeva 41 dijakinj od 2. do 4. letnika, starih od 16 do 19 let. Ker je zbor šolski, se v njem vsako leta zamenja tretjina pevk. Redno vadijo enkrat na teden po dve uri in četrt, vsaka izmed njih pa ima tedensko 10-minutni individualni pouk vokalne tehnike. V letošnjem letu je zaradi priprav na Nacionalno konferenco ameriških dirigentov v Kansas Cityju, ZDA, kjer bodo nastopile konec februarja 2019, njihovo delo intenzivnejše.

Zbor koncertira v Sloveniji in tujini in sodeluje s sorodnimi zbori širom po Evropi. Posnel je tri zgoščenke: Igraj kolce (2010), Sončnica (2012) in Jeruzalem (2017). Posebno pozornost namenja naročanju in izvajanju novih skladb sodobnih slovenskih skladateljev, s čimer prispeva k nastajanju nove kakovostne zborovske literature za visoke glasove.

dekl zbor 2

Je zmagovalec Evroradijskega (EBU) tekmovanja Let the Peoples sing 2009 v Oslu. Julija 2017 je kot prvi in do sedaj edini slovenski zbor z velikim uspehom nastopil na 11. Svetovnem zborovskem simpoziju (World Symposium on Choral Music) v Barceloni. Julija 2018 je kot predstavnik Slovenije nastopil na festivalu evropskega zborovskega združenja Europa Cantat v Tallinu v Estoniji, februarja 2019 pa se bo na povabilo Ameriške zborovske zveze predstavil na Nacionalni konferenci ameriških dirigentov (American Choral Directors Association National Conference) v Kansas Cityju.

Odlikuje se po lepem in homogenem zvoku, izvirnih in muzikalnih izvedbah skladb različnih stilnih obdobij. Navdušuje s pretanjeno interpretacijo, barvito zvočnostjo in izjemnim repertoarnim razponom od klasike in izvirnih ljudskih pesmi do vokalnega popa. Dekleta skupaj z zborovodkinjo Heleno Fojkar Zupančič pogosto očarajo z ustvarjalnim in iskrivim scenskim nastopom, mladostno radoživostjo, hkrati pa z neverjetno koncentracijo in tonsko točnostjo.

dekl zbor 3

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije se s svojimi izjemnimi dosežki na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter s sodelovanjem na najpomembnejših svetovnih zborovskih dogodkih uvršča v sam vrh svetovnega mladinskega zborovskega petja.

 

Posebni dosežki:

2018 – nastop na Europa Cantat festivalu v Tallinu (Estonija), kjer je zbor, kot predstavnik Slovenije, ki bo naslednja organizatorka festivala EC 2021, prevzel zastavo festivala in poleg ostalih koncertov nastopil pred 6.000 poslušalci na prizorišču Festival Grounds

2017 – nastop zbora na 11. Svetovnem zborovskem simpoziju v Barceloni

2016 – zbor povabljen in med 146 prijavljenimi zbori izbran za 11. Svetovni zborovski simpozij v Barceloni (julija 2017), kjer se bo predstavilo 24 zborov z vsega sveta

2015 – turneja v Nemčijo in na Dansko, kjer so koncertirale na povabilo svetovnoznanih zborov Hannover Madchenchor in Copenhagen Girls’ Choir/Skt. AnnaePigekor

2014 – mednarodno zborovsko tekmovanje v Corku na Irskem: četro mesto v absolutni konkurenci in posebna nagrada za izvedbo sodobne skladbe (A. Čopi, Otrok s sončnico)

2013 – zmaga na Mednarodnem pevskem festivalu Summa Cum Laude na Dunaju, posebna nagrada Glasbene mladine Avstrija/ Jeunesse Musicale Austria za izjemen in zrel nastop na tekmovanju

2012 – odmevno sodelovanje na prestižnem Evropskem mladinskem zborovskem festivalu v Baslu

2011 – turneja v Anglijo z nastopom na BBC-ju in predajo pokala novemu zmagovalcu Let the Peoples sing

2011 – absolutna zmaga na Mednarodnem mladinskem pevskem festivalu v Celju, posebna nagrada za najboljšo izvedbo sodobne slovenske skladbe (D. Močnik, Godec pred peklom), za najboljši izbor programa in najboljšega dirigenta tekmovanja

2009 – evroradijsko tekmovanje Let the Peoples sing v Oslu: 1. mesto v kategoriji mladinskih zborov in 1. mesto v absolutni konkurenci, dobitnik prestižne nagrade Srebrna vrtnica/Silver Rose Bowl

2009 – sodelovanje na otvoritvenem koncertu ob 20. letnici praznovanja Svetovnega mladinskega zbora/World Youth Choir v Örebroju na Švedskem

2008 – Državno tekmovanje v Zagorju – 1. mesto v svoji kategoriji in zlata plaketa s pohvalo, absolutno 1. mesto tekmovanja

2007 – Mednarodni pevski festival Celje – 1. mesto v svoji kategoriji in zlata plaketa, absolutno 1. mesto izmed vseh kategorij, posebna nagrada za najboljši slovenski zbor tekmovanja, za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja, za najboljšo izvedbo skladbe avtorja rojenega po letu 1950

2006 – Državno tekmovanje v Zagorju – 1. mesto v svoji kategoriji in zlata plaketa s pohvalo, absolutno 1. mesto, posebna nagrada za skladbo 20. stoletja

2004 – Državno tekmovanje v Zagorju – 1. mesto v svoji kategoriji in zlata plaketa s pohvalo, posebna nagrada za izvedbo skladbe sodobnega slovenskega avtorja

2001 – Mednarodni pevski festival Celje – 1. mesto v svoji kategoriji in zlata plaketa, absolutno 1. mesto izmed vseh kategorij, posebna nagrada za najboljši slovenski zbor tekmovanja, za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja, za najboljšo izvedbo skladbe iz obdobja romantike

 

 

Zborovodkinja

helena fojkar zupancic foto avgust 2016 cb 04

 

HELENA FOJKAR ZUPANČIČ

Helena Fojkar Zupančič, diplomirana solopevka in glasbena pedagoginja, deluje kot zborovska dirigentka in učiteljica vokalne tehnike na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani. Pri delu z zbori posebno pozornost namenja oblikovanju zdravega, homogena in lepega zborovskega zvoka ter prepričljivosti odrskih nastopov. Vodi Zbor sv. Nikolaja Litija, Dekliški zbor sv. Stanislava Ljubljana in (Z)mešani zbor Škofijske klasične gimnazije Ljubljana.
Med njenimi najpomembnejšimi uspehi je absolutna zmaga na tekmovanju evropske radijske zveze, EBU, »Let the Peoples Sing« 2009 v Oslu, kjer je z Dekliškim zborom sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije zastopala Slovenijo. Na tekmovanjih s svojimi zbori dosega najvišja mesta in prejema posebne nagrade, na več tekmovanjih je bila nagrajena kot najboljša dirigentka. Je prejemnica Gallusove plakete (2012) in nagrade RS na področju glasbenega šolstva (2016).
V letih 2004 in 2007 – 2009 je vodila Slovenski otroški zbor. Od leta 2009 do leta 2015 je snemala in koncertirala s Komornim zborom Radia Slovenija. 2014 je dirigirala Komornemu zboru in Simfoničnemu orkestru RTV Slo na abonmajskem koncertu v okviru Mozartin. 2015 je dirigirala Slovenskemu Komornemu zboru (Zboru SF) na otvoritvenem koncertu Festivala Ljubljana.
S svojimi zbori redno naroča in izvaja novitete slovenskih skladateljev, posnela je več zgoščenk. Predava in vodi seminarje za zborovodje ter deluje kot žirantka na državnih in mednarodnih tekmovanjih doma in v tujini.


 

Sopran 1

Lucija Smrkolj

Manca Beguš

Katarina Klopčič

Mana Križnar

Ajda Eler

Urška Grad

Doroteja Kink

Katarina Banko


 

Sopran 2

Vida Kravanja

Lucija Stopar

Katarina Fabiani

Tadeja Jelnikar

Maja Klemen

Katja Božič

Zala Erent

Ema Vertačnik

Tina Jeglič

Karin Terglav

Eva Klanjšček


 

Alt 1

Glorija Ema Glas

Ana Lucija Jezeršek

Polona Capuder

Lea Ložak

Urška Planinc

Vita Marta Ciraj

Mojca Berkopec

Jerica Ledinek

Urška Kopač

Marjana Capuder

Vesna Bukovnik

Zala Klaus


 

Alt 2

Neža Bizalj

Klavdija Okoliš

Zala Reberc

Karolina Marc

Aneja Holobar

Lora Štravs

Maja Dobravec

Anamarija Čibej

Ana Koprivec

Neža Mastnak

  

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije

Štula 23, 1210 Ljubljana, Slovenija

Telefonska številka: 041 611 225

E-mail: helena.fojkar@guest.arnes.si

Facebook: DekliskiZborSvStanislava

Save

Save

Save

Save

Save

Save

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.