Predstavitev poklica: KRIMINALIST

V osnovni šoli in na gimnaziji smo imeli predstavitev poklica kriminalista, predstavil se nam je višji kriminalist specialist Aleš Bartol, zaposlen v Oddelku za organizirano kriminaliteto, skupina za prepovedane droge PU Ljubljana.

Predstavil nam je svojo kariero zgodbo od začetkov v kadetski šoli do danes, ko se ukvarja predvsem s prepovedanimi drogami.

Vsak dan kriminalista je drugačen. Vsak dan je nekaj novega. Včasih si sam določi, kaj bo delal, včasih naloge dobi.

Kaj je potrebno za poklic kriminalista: treba je biti pošten, trden, imeti je treba močno voljo, strokovnost, hitrost in odzivnost, fizično pripravljenost. Poklic kriminalista je stresen, pa tudi zelo zanimiv. Policistom in kriminalistom strokovnjaki pomagajo, da se naučijo poklic opravljati strokovno in brez vplivanja čustev. Vsak mesec imajo tečaje samoobrambe, streljanja … Sodelujejo s strokovnjaki z drugih področij: forenziki, specialnimi enotami …

Povedal nam je, da je sam zelo dolgo imel služno na prvem mestu. Ves čas se tudi usposablja. Zelo pozno si je ustvaril družino. Položil nam je na srce, da je potrebno družino in kariero ločevati.

Poti do poklica kriminalista je več. Pogoj je srednja šola. Po srednji šoli se lahko vpišete na tečaj in pridobite 6. stopnjo izobrazbe ali pa študirate in se nato zaposlite na policiji. Več o tem si lahko preberete tukaj.

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content