Prehrana

V primeru, da vaš otrok zboli, starši najkasneje do 8.00 zjutraj tekočega dne odjavite prehrano:

Navodila za odjavo prehrane – LoPolis

Vsako dolgotrajno spremembo naročila na šolsko prehrano sporočite vodji prehrane gospodu Juretu Lazniku na: [email protected]

Priporočila za diete

Pogodba o šolski prehrani

Šolska shema

Naša šola je vključena v šolsko shemo od leta 2017, ko sta se se shema šolskega sadja in zelenjave in shema šolskega mleka združili in poenotili. Glavni element šolske sheme je razdeljevanje dodatnega brezplačnega obroka sadja in zelenjave oz. mleka in mlečnih izdelkov otrokom v izobraževalnih ustanovah. Ostali elementi šolske sheme so spremljevalni izobraževalni ukrepi, spremljanje, vrednotenje učinkov in obveščanje javnosti.

Šolska shema je ukrep skupne kmetijske politike EU. Namen ukrepa je ustaviti zmanjševanje vnosa sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov pri otrocih. Hkrati pa omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in ostalih bolezni povezanih s prehranjevanjem. .

EU je državam članicam namenila določeno finančno podporo za nakup in razdeljevanje sadja, zelenjave, mleka in mlečnih izdelkov. Pomoč na učenca na šolsko leto znaša okvirnh 6 €.

Na šoli smo se odločili, da bomo učencem razdeljevali sadje, zelenjavo, mleko in mlečne izdelke. Učenci so deležni dodatnega brezplačnega obroka v času dopoldanske malice, običajno 2x tedensko. Sadje pa lahko dobijo tudi kasneje med 10 minutnim odmorom v košari pred jedilnico (Lakotnikov kotiček).

Naročamo vedno sezonsko sadje in zelenjavo, izključno od slovenskih pridelovalcev. Najpogosteje so to jabolka, hruške, kaki, češnje, jagode, orehi, kislo zelje, redkvice. Vključujemo tudi oreške in suho sadje. Poleg svežega mleka, otrokom razdeljujemo tudi navadni jogurt, skuto, kislo mleko. Zadostno uživanje sadja in zelenjave je nepogrešljivo v zdravi in uravnoteženi prehrani. Je ključen vir vitaminov, mineralov, prehranskih vlaknin, vode,…, ki omogočajo dobro delovanje življenjskih funkcij in ščitijo organizem.

Povezava do spletne strani o šolski shemi.

Nekaj modrosti:

Povej mi kaj ješ in povem ti kdo si.

Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran.

Nobena juha se ne poje tako vroča kot se skuha.

Jabolko je zjutraj zlato, opoldne srebrno, zvečer pa svinčeno.

Lakota je najboljša kuharica.

Kdor je božji je sit.

 

Pripravil: Jure Laznik, org. prehrane

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content