Vzgajajmo skupaj

 

Šola za starše 2021/22

 

Vabilo na postno predavanje za starše: »Se sliš’mo?

Spoštovani starši, vabimo vas na postno predavanje za starše, ki bo v Zavodu sv. Stanislava v petek, 1. 4., ob 17.30 v skupnem prostoru Jegličeva dijaškega doma (vhod je skozi glavno stavbo zavoda). Predavanje bo pripravil p. Damjan Ristić, tema predavanja pa bo naše letošnje geslo »Se sliš’mo?« obarvano z duhom postnega časa. Toplo vabljeni!

 

 

Nadaljevalna šola za starše “Prisluhnimo sebi in otrokom”

Voditeljica: dr. Andreja Poljanec, univ. dipl. psih., spec. zakonske in družinske terapije

Trajanje programa: 6 srečanj po 90 minut; prijava je možna le na cikel vseh 6 srečanj, saj bo skupina stalna in zaprtega tipa.

Dodatne informacije in prijava: Zaradi velikega zanimanja staršev smo ustanovili dve skupini. Srečanja za prvo skupino že potekajo, srečanja za drugo skupino pa se bodo začela v četrtek, 20. 1. 2022. V kolikor bi se kdo še želel priključiti v drugo skupino, nam lahko piše na elektronski naslov [email protected] in v kolikor se bo sprostilo kakšno mesto, vas bomo povabili k udeležbi. Za kakršnekoli dodatne informacije smo vam na voljo na zgornjem elektronskem naslovu.

Vsebina srečanj:

1. Regulacija čustev in stresa pri otroku, najstniku in mladostniku

Otroci in tudi mladostniki še ne zmorejo niti povsem dobro prepoznati niti razumeti in zato tudi ne kvalitetno pomiriti vseh svojih čustev in občutkov. Zato potrebujejo odrasle, ki jih zmorejo začutiti, vzeti resno, se poglobiti v njihovo stisko, nemir in jim pomagati na njim primeren in razumljiv način – odvisno od razvojne zrelosti –, da se pomirijo.

2. Meje so nujne – izkoristimo jih za razvoj visoke mere spoštljivosti in smisla

Razvoj iniciative, ki jo starši pogosto doživljamo kot neupravičeno trmo, je pri otroku pomemben del razvoja njegove osebnosti. Starše pa nas prav to obdobje pogosto spravlja v obup in posledično poniževanje otrok, šeškanje, zapiranje v sobo ... Vse to v možganih povzroči nevzdržne procese, ki škodljivo vplivajo na razvoj njegovega telesa. Postavljanje mej je tema, ki je za starše vedno velik izziv. Meje naj bodo smiselne, razumljive, prožne in postavljene na podlagi čustvenega stika. Vsakršno sramotenje, osamitve, poniževanje, odtegovanje pozornosti ipd. je škodljivo tako za razvoj otrok kot za razvoj starševstva.

3. Razlike med dekleti in fanti v razvoju

V možganih se centri za različne sposobnosti in funkcije razvijajo vsak posebej. Odrasli imamo pri tem možnost in nalogo, da otroku pomagamo uporabljati več centrov hkrati, da spodbujamo celostni razvoj možganov. Razumevanje razlik med razvojem možganov glede na spol, dojemanje sveta in življenja v odnosih nam pomaga pri razumevanju otroka.

4. Uporaba zaslonov

Zadnji dve desetletji se starši soočamo z novim vsiljevalcem – »zaslonomnavsakemkoraku«, ki nas bega in plaši. Razumevanje različnih pomenov in prednosti tehnologije ter pasti, ki za tem tičijo, in uporabe tehnologije v različnih razvojnih obdobij otroka/mladostnika staršem pomaga pri presojanju količine in načina uporabe ter potrpežljivem in pozitivnem usmerjanju otroka k vitalnim stvarem v življenju.

5. Ob mladostnikovih idejah in pobudah razvijajmo poglobljeno senzitivnost, zanimanje in igrivost

Mladostnik (najstnik) je v obdobju, ko se ponovno pojavlja želja po raziskovanju, drugačnem razmišljanju, ustvarjalnosti, druženju z vrstniki … Starši včasih težko sledimo vsem njihovim, pogosto tudi drznim idejam, ki se jih ustrašimo, zato večkrat reagiramo z jezo, rigidnostjo, pravili, moralo … Vse to mladostnika odbija, zato je pomembno, da prav ob mladostniku začnemo intenzivno razvijati zanimanje, fleksibilnost, senzitivnost, navihanost in podobne pozitivne stvari pri sebi in v odnosu z njim.

6. Vseživljenjski razvoj možganov

Možgani so sposobni vzpostavljati nove povezave med posameznimi nevroni in centri vse življenje ter omogočajo celo rast novih nevronov, ki zabrišejo star spomin in osvežijo možgansko sestavo. To pomeni, da imamo starši neprestano možnost popravljanja spodrsljajev, ki smo jih v življenju ob otrocih napravili! Poznavanje načinov, kako dograjevati svoje možgane, nas lahko navdihuje za neprenehen trud za svoj osebni razvoj v smeri vedno večje Ljubezni!

 

Nekaj besed o voditeljici srečanj za starše:

Doc. dr. Andreja Poljanec, univ. dipl. psih., spec. zakonske in družinske terapije, je mamica petih otrok, starih od 11 do 22 let. Že ob prvorojencu se je soočila s številnimi vprašanji in izzivi glede rahločutnosti, primernega odzivanja, postavljanja meja … Materinsko življenje je želela razvijati čim bolj sproščeno in veselo ter pri vzgoji ni zaupala v elemente nasilja in kaznovanja. Skupaj z možem sta se posvetila vztrajnemu in vzajemnemu razvoju njunega odnosa ter starševstva ob zelo različnih otrocih. Kot psihologinjo, psihoterapevtko in supervizorko jo vsebine razvoja otrok, pomena čustvenega stika in varnih odnosov spremljajo tudi na njeni poklicni in raziskovalni poti. Tako lahko po dolgoletnih izkušnjah z gotovostjo spodbuja tudi druge, da je bistvo starševstva prav v varnem, čustveno pestrem in intenzivnem, igrivem in rahločutnem odnosu z otroki. Dr. Andreja Poljanec je tudi družbeno zelo aktivna, med drugim je avtorica knjig Rahločutnost do otrok, Rahločutno starševstvo, Med dvema ognjema ter slikanic Moj svet in Starševstvo ima okus po sreči, v sodelovanju z Zavodom Iskreni je posnela sklop oddaj o starševstvu z naslovom Srce in zgoščenko 6 poti do rahločutnega starševstva.

Zaposlena je kot vodja študijskega programa Psihologija na ljubljanski podružnici Univerze Sigmunda Freuda Dunaj, kjer tudi predava. Je tudi soustanoviteljica in strokovna vodja Študijsko-raziskovalnega centra za družino, kjer je vrsto let vodila projekte za pomoč družinam v stiski, ki jih je financiralo Ministrstvo za delo, družino, socialo in enake možnosti.

Obožuje naravo in v njej vidi Božje delo.

 

 

 

 

Šola za starše 2020/21

Tako kot je drugačen in poseben čas, v katerem se nahajamo, tako bo drugačna tudi zasnova in izvedba Šole za starše v šolskem letu 2020/2021. Odločili smo se za niz več krajših posnetkov, ki jih bodo za nas pripravili različni strokovnjaki s področij vzgoje in odnosov. Približno enkrat na mesec vam bodo ravnatelji enot poslali povezavo do videoposnetka, sveže objave pa lahko spremljate tudi v zavihku Vzgajajmo skupaj (Šola za starše).

Tematike bodo vezane na vrednote, ki izhajajo iz škofovskega gesla letošnjega jubilanta dr. Alojzija Šuštarja in za katere želimo, da se okrepijo in poženejo še močnejše korenine tudi v našem zavodu.

Preden besedo predamo našim cenjenim gostom, vas v tem nagovoru k spremljanju vsebin vabi tudi g. direktor, mag. Anton Česen.

 

Mesec junij: Sreča

Letošnjo Šolo za starše bomo zaokrožili z razmišljanjem o sreči. O njej bo spregovoril mag. Gregor Celestina, ki je več let kot kaplan deloval pri nas v Zavodu sv. Stanislava, sedaj pa kot spiritual deluje v Bogoslovnem semenišču.

S tem videoposnetkom zaključujemo letošnjo, nekoliko drugačno, šolo za starše. Hvaležni smo vsem gostom, ki so z nami podelili razmišljanje o vrednotah, ki izhajajo iz škofovskega gesla letošnjega jubilanta dr. Alojzija Šuštarja.

Hvala, ker ste bili z nami!

 

Mesec maj: Potrpežljivost

Tokrat nas bo nagovorila ga. Veronika Vizjak, profesorica španščine na Gimnaziji Jožeta Plečnika ter mati dijakinje ŠKG. V preteklosti so se v družini soočili z resno boleznijo sina, ki je oslepel.

V nagovor o potrpežljivost bo vpletla svoje bogate izkušnje, ki jih je pri tem pridobila.

Mesec marec: Ljubezen

Ga. doc. dr. Andreja Poljanec, psihologinja in spec. zakonske in družinske terapije, je strokovna vodja Študijsko-raziskovalnega centra za družino in vodja študijskega programa Psihologija na Fakulteti Sigmunda Freud v Ljubljani. Je mama petih otrok in avtorica številnih znanstvenih in strokovnih člankov in knjig.

V tokratnem prazničnem času bo z nami podelila razmišljanje o ljubezni, povezanosti in bližini.

 

Mesec februar: Samostojnost

Naš tokratni gost je g. Miha Ruparčič, zakonski in družinski terapevt. V okviru Družinskega inštituta se ukvarja z družinsko terapijo, namenjeno posameznikom, parom in družinam. V zadnjem času je s strokovnimi vsebinami vedno več prisoten tudi v šolah in vrtcih.

Z nami bo razmišljal in spregovoril o samostojnosti.

Mesec januar: Upanje

G. Aleš Čerin, naš tokratni gost, se predstavi kot mož, oče štirih otrok, dedek, predavatelj, podjetnik, skavt, bloger, sodelavec v Družini in Življenju.

Z nami bo, tudi preko svoje življenjske preizkušnje, razmišljal o upanju.

Mesec december: Mir

Ob letošnjem praznovanju godovnega dne našega zavetnika sv. Stanislava nas je kot osrednji gost globoko nagovoril dr. Karel Gržan. Spregovoril nam bo tudi sedaj, v predprazničnem času, tokrat o miru. O miru duha in srca, ki pripomore k lažjemu prenašanju viharnih obdobij v našem življenju.

Želimo vam prijeten ogled in se hkrati opravičujemo za nekoliko slabšo kvaliteto posnetka.

 

Mesec november: Odgovornost

G. Marko Juhant je specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti. Svoje izkušnje in spoznanja iz dolgoletnega dela z otroki v obliki predavanj s konkretnimi primeri iz vsakodnevnega življenja prenaša na učitelje, vzgojitelje, starše in otroke. Je avtor številnih knjižnih uspešnic o vzgoji.

Tokrat nam bo na kratko spregovoril o značilnostih in razvoju odgovornosti pri otrocih in mladih.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content