Vzgajajmo skupaj

 

Šola za starše 2022/23

Drugo predavanje za starše: »Učinkovit družinski načrt uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije«

Drugo predavanje za starše bo v Zavodu sv. Stanislava v torek, 7. marca 2023, ob 17.30 v dvorani Matije Tomca. Predavatelj bo g. Peter Topić.

Kratka vsebina predavanja:
Digitalna tehnologija v zmernih količinah je nepogrešljiv in pozitiven sestavni del življenja mladostnikov. Dober in učinkovit družinski načrt o uporabi sodobnih naprav in interneta je ključni dejavnik vzgoje v sodobnem svetu. Večina staršev ima vsaj nekaj izkušenj v digitalnem okolju in se sooča z izzivi, ki jih prinaša sodobna tehnologija. Vendar ne zadostuje zavedanje, da na naše otroke prežijo določene pasti, dobro je vedeti tudi, kako otroke zaščititi in jim postaviti ustrezne meje. Starši si želimo preprostih in uporabnih napotkov, kako lahko pomagamo otroku. V poplavi nasvetov se včasih težko znajdemo, obenem pa preveč negativnih informacij le povečuje tesnobo, negotovost in nemoč. Naša izkušnja je, da si starši ne želijo zapletenih definicij, ampak smiselna, preprosta in delujoča priporočila. Prav zaradi pomanjkanja znanja včasih posežemo po strategijah, ki imajo le malo želenega dolgotrajnega učinka, morda dosežejo celo nasprotno od pričakovanega. Samo preprost in razumljiv načrt, ki deluje, bo staršem pomagal vzdrževati ravnotežje pri uporabi digitalnih medijev in spodbujal pozitiven razvoj otroka, ki vstopa v digitalni svet.

Predstavitev: Peter Topić je univerzitetni diplomirani socialni delavec in transakcijski analitik. Specialistični študij v ZDA je zaključil leta 2011 in pridobil naziv CSAT (Certified Sex Addiction Therapist). Je ustanovitelj in direktor Inštituta za zasvojenosti in travme in avtor knjige Zasvojenost s seksualnostjo v digitalni dobi: priročnik za strokovnjake, zasvojene in njihove družinske člane. Od leta 2020 predava na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani (Sigmund Freud University Ljubljana). Pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je v okviru Nacionalnega programa za duševno zdravje član interdisciplinarne delovne skupine za področje nekemičnih zasvojenosti.

 

 

Povzetek predavanja za starše "Vzgoja za DOBROTO"

Vir fotografije

Tokrat smo na šoli za starše ob številnih primerih iz življenja spregovorili o dobroti, ki JE/NI sirota, ter o vzgoji za odgovornost.

Ob misli: »Delaj dobro, a ne podpiraj lenobe«, smo slišali tale primer:

Ko sem bil župnik v Podutiku, je prišel ravno v času pred kosilom en možakar. Dejal mi je: »Rad bi delal, pa nimam dela. Mi lahko daste kaj denarja?« Dal sem mu delo in potem pošteno plačilo za oddelane ure. Na koncu sem ga povabil, naj še pride in da mu bom delo pošteno plačal. Najbrž mi ni treba posebej poudariti, da ga naslednji dan ni bilo več nazaj.

Glede vzgoje za odgovornost:

Ena od najslabših stvari, ki jo odrasli lahko naredimo otrokom, je, da jim preprečimo, da bi se soočili z neprijetnimi posledicami svojih odločitev in ravnanj.

Otrokom škodujemo dvakrat:

1. S tem utrjujemo otrokovo neprimerno vedenje.

2. Otrokom preprečimo, da bi razvili ustvarjalnost, ki jim bo pomagala reševati probleme, ki so jih »zakuhali«.

Še nekaj vzpodbud:

  • Lažje sem dober, če ljudi ne obsojam že »na prvo žogo«.
  • Pomagajmo, a prejemnika pomoči hkrati tudi učimo.
  • Radi sprejmimo pomoč, a tudi mi naredimo nekaj za druge.
  • Delajmo dobro tudi z molitvijo. Radi molimo in navdušimo za srčno molitev tudi mlajše rodove, ki prihajajo za nami. Močni so … a tudi oni bodo kdaj potrebovali pomoč dobrega Boga!

Povzetek je pripravil predavatelj Marko Čižman.

 

 

 

Šola za starše 2020/21

Tako kot je drugačen in poseben čas, v katerem se nahajamo, tako bo drugačna tudi zasnova in izvedba Šole za starše v šolskem letu 2020/2021. Odločili smo se za niz več krajših posnetkov, ki jih bodo za nas pripravili različni strokovnjaki s področij vzgoje in odnosov. Približno enkrat na mesec vam bodo ravnatelji enot poslali povezavo do videoposnetka, sveže objave pa lahko spremljate tudi v zavihku Vzgajajmo skupaj (Šola za starše).

Tematike bodo vezane na vrednote, ki izhajajo iz škofovskega gesla letošnjega jubilanta dr. Alojzija Šuštarja in za katere želimo, da se okrepijo in poženejo še močnejše korenine tudi v našem zavodu.

Preden besedo predamo našim cenjenim gostom, vas v tem nagovoru k spremljanju vsebin vabi tudi g. direktor, mag. Anton Česen.

 

Mesec junij: Sreča

Letošnjo Šolo za starše bomo zaokrožili z razmišljanjem o sreči. O njej bo spregovoril mag. Gregor Celestina, ki je več let kot kaplan deloval pri nas v Zavodu sv. Stanislava, sedaj pa kot spiritual deluje v Bogoslovnem semenišču.

S tem videoposnetkom zaključujemo letošnjo, nekoliko drugačno, šolo za starše. Hvaležni smo vsem gostom, ki so z nami podelili razmišljanje o vrednotah, ki izhajajo iz škofovskega gesla letošnjega jubilanta dr. Alojzija Šuštarja.

Hvala, ker ste bili z nami!

 

Mesec maj: Potrpežljivost

Tokrat nas bo nagovorila ga. Veronika Vizjak, profesorica španščine na Gimnaziji Jožeta Plečnika ter mati dijakinje ŠKG. V preteklosti so se v družini soočili z resno boleznijo sina, ki je oslepel.

V nagovor o potrpežljivost bo vpletla svoje bogate izkušnje, ki jih je pri tem pridobila.

Mesec marec: Ljubezen

Ga. doc. dr. Andreja Poljanec, psihologinja in spec. zakonske in družinske terapije, je strokovna vodja Študijsko-raziskovalnega centra za družino in vodja študijskega programa Psihologija na Fakulteti Sigmunda Freud v Ljubljani. Je mama petih otrok in avtorica številnih znanstvenih in strokovnih člankov in knjig.

V tokratnem prazničnem času bo z nami podelila razmišljanje o ljubezni, povezanosti in bližini.

 

Mesec februar: Samostojnost

Naš tokratni gost je g. Miha Ruparčič, zakonski in družinski terapevt. V okviru Družinskega inštituta se ukvarja z družinsko terapijo, namenjeno posameznikom, parom in družinam. V zadnjem času je s strokovnimi vsebinami vedno več prisoten tudi v šolah in vrtcih.

Z nami bo razmišljal in spregovoril o samostojnosti.

Mesec januar: Upanje

G. Aleš Čerin, naš tokratni gost, se predstavi kot mož, oče štirih otrok, dedek, predavatelj, podjetnik, skavt, bloger, sodelavec v Družini in Življenju.

Z nami bo, tudi preko svoje življenjske preizkušnje, razmišljal o upanju.

Mesec december: Mir

Ob letošnjem praznovanju godovnega dne našega zavetnika sv. Stanislava nas je kot osrednji gost globoko nagovoril dr. Karel Gržan. Spregovoril nam bo tudi sedaj, v predprazničnem času, tokrat o miru. O miru duha in srca, ki pripomore k lažjemu prenašanju viharnih obdobij v našem življenju.

Želimo vam prijeten ogled in se hkrati opravičujemo za nekoliko slabšo kvaliteto posnetka.

 

Mesec november: Odgovornost

G. Marko Juhant je specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti. Svoje izkušnje in spoznanja iz dolgoletnega dela z otroki v obliki predavanj s konkretnimi primeri iz vsakodnevnega življenja prenaša na učitelje, vzgojitelje, starše in otroke. Je avtor številnih knjižnih uspešnic o vzgoji.

Tokrat nam bo na kratko spregovoril o značilnostih in razvoju odgovornosti pri otrocih in mladih.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content