Dogodki za radovedne in ustvarjalne

Recital Prešernove poezije

V učilnici v naravi je 23. 10. med glavnim odmorom v okviru dogodka za radovedne in ustvarjalne potekal recital Prešernove poezije. Recitatorji so si po skupni pripravi (izbrane recitacije znanih slovenskih igralcev) izbrali po dve Prešernovi pesmi in ju recitirali pred zbranim občinstvom. Naučili so se, kako je pomembno znanje interpretativnega branja in tudi to, kako premagati tremo.

Jeziki in evropski dan jezikov

25. 9.  se je med rekreativnim odmorom odvijal dogodek za radovedne. V luči evropskega dneva jezikov, ki ga praznujemo ta teden, so prišli tokrat na vrsto učenci, ki jih zanimajo jeziki. Z zanimivo in poučno igrico 4×4 so učenci v skupinah tekmovali v različnih jezikovnih izzivih.

Dogodki za radovedne in ustvarjalne v šolskem letu 2018/2019

Sedmi dogodek za radovedne: naravoslovje

Kaj se zgodi z balonom, če ga pomočimo v tekoči dušik? Kaj pa s cvetom? Kako lahko naredimo sladoled brez zamrzovalnika? Na ta in druga vprašanja smo v torek, 23.4.,  dobili odgovore na dogodku za radovedne, ki so ga pripravile učiteljice kemije in biologije.

Šesti dogodek za radovedne: matematika

V sredo, 3. 4. 2019, je potekal Dogodek za radovedne iz matematike. Udeležili so se ga učenci predmetne stopnje. Reševali smo zapletene življenjske naloge z odstotki, zanimive geometrijske naloge in daljše račune. Bilo je razmišljujoče in tudi zabavno.

Peti dogodek za radovedne: fotografija

V sredo, 13. marca, je dogodek za radovedne vodil fotograf Uroš Zagožen. Z učenkami in učenci smo se pogovarjali o simetriji, kompoziciji, vzorcih, detajlih… Enajst nadobudnih fotografov je pridobljeno znanje in ostro oko usmerilo v iskanje dobre kompozicije ter zanimivih detajlov kar v prostorih naše šole.

Četrti dogodek za radovedne: literarno ustvarjanje

V sredo, 20.1., je na dogodku za radovedne in ustvarjalne literarno ustvarjalo 14 pesniško razpoloženih učencev. Vsak od udeleženih si je izbral njemu ljubo sliko z razstave Hommage Stanetu Kregarju in jo prelil v haiku – pesem, ki “lovi trenutek”. Nastali so res odlični sodobni haikuji.

Tretji dogodek za radovedne in ustvarjalne: likovno ustvarjanje

V sredo, 16. januarja, se likovno navdahnjen dogodek za radovedne in ustvarjalne zaradi klavrne udeležbe ni pripetil.

Drugi dogodek za radovedne in ustvarjalne: družboslovje

Družboslovni aktiv je v sredo, 7. 11. 2018, ob 14.15 organiziral dogodek za radovedne in ustvarjalne z naslovom Papež Gregor XIII. Dogodek je zaradi premalo prijavljenih odpadel.

Prvi dogodek za radovedne in ustvarjalne: tuji jeziki

V petek, 5.10. 2018, smo imeli prvi dogodek za radovedne in ustvarjalne. V povezavi z evropskim dnevom jezikov, smo pri latinščini ustvarili drevo živih indoevropskih jezikov in nato na dogodku za radovedne različne besede razporejali pod deset različnih jezikov. Skupaj smo spoznavali besede mati, sneg, brat, luč in tri v ruščini, španščini, stari grščini, latinščini, nemščini, angleščini, romunščini, češčini, italijanščini in francoščini.Ob tem smo se zelo zabavali in se na koncu še posladkali.

Dogodki za radovedne in ustvarjalne v šolskem letu 2017/2018

5. 6. 2018 7. DOGODEK ZA RADOVEDNE: Šport
Vsi nadarjeni športniki se preko leta udeležujejo tekmovanj v disciplinah, ki so jim blizu in tako zastopajo našo šolo in so pri tem zelo uspešni. Radi pa se pomerijo tudi v medrazrednih tekmovanjih, zato smo našim devetošolcem omogočili, da so se pomerili v nogometu in floorballu in se na tak način poslovili od nas.
9. 5. 2018 6. DOGODEK ZA RADOVEDNE: Fotografija

V sredo, 9. maja, smo s pomočjo fotografa Uroša Zagožna izvedli dogodek za radovedne na temo fotografije. Gospod Zagožen je preko različnih fotografij predstavil tehnično plat fotografiranja in opozoril na podrobnosti, ki jih mora fotograf upoštevati. Po zanimivem uvodu so učenci dobili deset fotografskih nalog in se odpravili “na teren” oz. “v lov” za različnimi fotografijami v šoli ali v njeni okolici. Po opravljenih fotografskih nalogah je sledila še analiza fotografij.

28. 2. 2018 5. DOGODEK ZA RADOVEDNE: Matematiki v akciji

V sredo, 28. 2. 2018, je potekal Dogodek za radovedne iz matematike. Udeležili so se ga učenci iz osmih in šestih razredov. Z učenci osmih razredov smo reševali geometrijske naloge, v katerih smo obnovili in poglobili znanje o kotih in o ostalih lastnostih v ravninskih likih. Z učenci šestih razredov pa smo reševali težje računske naloge. Vsi smo bili na koncu zelo zadovoljni, saj smo si dobro razmigali svoje sive celice.

17. 1.2018 4. DOGODEK ZA RADOVEDNE: Likovno ustvarjanje

Tokratnega dogodka so se udeležili četrtošolci in petošolci, ki so izdelovali bobne.

28. 11. 2017 3. DOGODEK ZA RADOVEDNE: Peka slaščic

11. 2017 smo imeli popoldan dogodek za ustvarjalne, ki ga je pripravil aktiv Praktikuma. Prijavilo se je ogromno učencev, zelo so si želeli speči kaj za adventni sejem. V kuhinji Praktikuma so se tako pekli rozinovi piškotki, brezglutenske in presne čokoladne kroglice, naredili smo domače nudelce … v učilnici pa so učenke zavijale ohlajene izdelke v lep papir, vrečke, škatlice. Pridružila se nam je tudi gospa ravnateljica, ki je že doma spekla božičkove zvezdice, potem pa smo jih z učenci okrasili z barvami, dodali svetleče bunkice, mrvice … vse je izgledalo odlično, za obliznit vse prste!!

8. 11.2017 2. DOGODEK ZA RADOVEDNE: Angleščina malo drugače

V sredo, 8.11.2017, je ob 14.30 potekal dogodek za radovedne, kjer so se učenci od 6. do 9. razreda pomerili v reševanju angleških nalog, pri čemer so se odlično odrezali.

   

 

 11. 10. 2017  1. DOGODEK ZA RADOVEDNE: Pesem, slika, jaz in pika (v Kregarjevi galeriji)

Na dogodku za radovedne in ustvarjalne smo se v prostorih galerije pogovarjali o pesnikih in slikarjih ter ustvarjali pesemska besedila ob izbranih slikah.


Dogodki za radovedne in ustvarjalne v letu 2016/2017

Astronomski tabor smo pričeli v petek, 19. maja, ko smo se po pouku odpeljali na Koprivnik v Bohinju. Tam nas je prijazno sprejel gospod župnik, nato pa smo se nastanili po sobah v tamkajšnjem župnišču. Kmalu smo postavili teleskop in začeli z opazovanjem Sonca. Po sončnem zahodu smo si s palačinkami nabrali moči za opazovanje neba, ki je trajalo pozno v noč. Teleskop smo postavili na bližnji travnik in prisluhnili zanimivi razlagi profesorja Martina Čokla. Med drugim smo videli Jupiter, Saturn, različna ozvezdja, meglice, smrt zvezde in druge objekte.

Prebudili smo se v sončno jutro in po zajtrku začeli s prvimi astronomskimi delavnicami. Učenci so izdelali plakate na različne astronomske teme. Snov zanje so črpali iz različnih knjig in revij. Za sprostitev smo odšli na vaško igrišče, tako da nam je kosilo še bolj teknilo. Pred začetkom drugega dela delavnic so učenci pomagali gospodu župniku pri urejanju okolice župnišča. Program smo nadaljevali v skupnem prostoru, kjer je delo potekalo po postajah: risanje ozvezdij na dežnike, sestavljanje robotov Lego Mindstorms in izdelava modelov mednarodne astronomske postaje ter camere obscura. Po šmarnicah smo odšli na sprehod do bližnjega Vodnikovega razglednika, od koder smo občudovali razgled na Zgornjo Bohinjsko dolino, Bohinjsko jezero in hribe. Med potjo nazaj so imeli fantje postanek na vaškem igrišču. V župnišče so se vrnili zadovoljnih in rdečih lic, kuharice pa so jim z veseljem postregle večerjo. Za tem so nekateri ponovno odšli na opazovanje nočnega neba, ostali pa so se na toplem zabavali ob igri ‘astro-activity’.

Zadnji dan tabora, nedeljo, 21. maja, smo pričeli z jutranjo sveto mašo v sosednji cerkvici, nato pa pohiteli s pospravljanjem sob. Kmalu so se nam pridružili starši in si ponosno ogledali predstavitve plakatov otrok. Tabor smo zaključili z idejo, da ga moramo v jeseni ponoviti. – Z veseljem!


Novembrski dogodek: SVET MED PLATNICAMI (8. 11. 2016)

V svet literarnega ustvarjanja smo se podali v torek, 8. 11. 2016. Najprej smo čas namenili pisanju bio pesmi. Nastale so čisto prave pesmi o udeležencih. Ob fotografiji, ki je najbolj nagovorila našo domišljijo, smo se lahko preizkusili v pisanju različnih literarnih besedil – od črtic, kratkih zgodb, haikujev do grafitov. Vse to v prijetnem vzdušju pomirjajoče glasbe, v sproščenem duhu, saj je tako naša ustvarjalnost lahko zares prišla do izraza taka, kot je – polna novih, lepih, unikatnih idej.

svet-med-platnicami_2 svet-med-platnicami_3


Oktobrski dogodek: MUZIKAL MAMMA MIA (20. 10. 2016)

Niz dogodkov za radovedne in ustvarjalne učence smo v letošnjem šolskem letu pričeli s poustvarjanjem naslovne pesmi muzikla Mamma mia. Učenci predmetne stopnje so bili povabljeni k sodelovanju v vlogah plesalcev ali glasbenikov. V četrtek, 20. oktobra 2016, smo si ogledali muzikal v obliki launch koncerta v glasbeni učilnici.

V sredo, dan pred koncertom, so učenci imeli skupno vajo z učiteljicama, ki sta zasnovali muzikal. Gospa Nadja Janežič je prevzela 11 glasbenikov, gospa Mojca Sečkar pa 8 plesalcev. Pevci, instrumentalisti in plesalci so se v dveh tednih pred koncertom ločeno pripravljali na nastop. Tako so plesalci z učenjem koreografije začeli pri izbirnem predmetu ples, pevci so vadili na vajah Mladinskega pevskega zbora, instrumentalisti pa so se glasbene spremljave naučili individualno, saj so dobili notno gradivo vnaprej. Dokončno odrsko postavitev, menjave prostorov in izrazni vidik so učenci z mentorico določili na vaji dan pred nastopom. Takrat smo tudi prvič slišali celotno instrumentalno spremljavo skupaj s pevci za mikrofoni. Bilo je vznemirljivo, saj smo vedeli, da se koncert nezadržno bliža …

Že naslednjega dne med glavnim odmorom je po šoli odmevala Mamma mia. Koncert je občinstvo tako navdušil, da so izvajalci morali točko ponoviti. Glasbena učilnica je bila polna. Čutiti je bilo navdušenje  učencev v vlogi obiskovalcev in veselje nastopajočih, da so se v tako kratkem času pripravili na izvedbo muzikla. Nastopajočim čestitamo in upamo, da nas bodo še kdaj razveselili s svojimi talenti!

20161019-dogodek-za-radovedne-in-ustvarjalne-320161020-dznir-5


 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content