KNJIŽNICA

UČBENIŠKI SKLAD

Dragi starši, glede na izredno situacijo vam v letošnjem letu ne moremo ponuditi naročilnic za šolske potrebščine v pisni obliki, tako kot ste bili vajeni prejšnja leta. Zato vam posredujemo online naročilnice založbe Družina in povezavo do Kopije-nova (https://www.kopija-nova.si/os?pmr=1vd&pmid=owuv5l2tvn5m).
Prepričani smo, da vam bo nov način naročanja v elektronski obliki še bolj všeč in za vas še bolj enostaven.


 


BRALNE ČAJANKE

V sredo,12.2., je v knjižnici potekala bralna čajanka namenjena učencem od 4. do 9. razreda. Pogovarjali smo se o knjigah, ki so bile nagrajene z zlato hruško in še nekaterih drugih. Pogovor smo začeli s knjigo 49:03:39, nadaljevali pa s Hotel veliki L, Pesem o razbitem nosu, Sin in Pleši!
Odlomek iz knjige Hotel veliki L: Zdaj sem ti povedal vse. Zdaj veš, da je z nami vse v redu, mami. Ne bolje kot prej, to ni mogoče, ampak skoraj tako dobro kot prej. Vem, da me razumeš. Zmeraj.”

 V sredo, 8.1, je potekala prva bralna čajanka za učence 1.-3. razreda v letu 2020.   Čajanko smo začeli z branjem knjige Pošast na oknu, končali pa s kratkimi zgodbami knjige Kakšno drevo zraste iz mačka.
Odlomek iz knjige Kakšno drevo zraste iz mačka: Mojca je spet našla mladega kosa, in sicer pod grmom za hišo. Najbrž je hotel poleteti iz gnezda, a se je uštel in je padel. (Takšni so majhni otroci! Delajo po svoje! Tudi Janez je enkrat hotel poleteti z visokega zidu in se je potolkel! Jaz, ki sem že večji, takšnih neumnosti ne počnem več, naredim pa tudi kaj po svoje, da ne boste mislili, in ko bom še malo zrasel, bom vedno več stvari delal po svoje, komaj čakam!)
V sredo, 11.12., je potekala bralna čajanka za učence od 4. do 9. razreda. Učenka Zala nam je predstavila zbirko Božanstva in bojevniki, katero sestavlja 5 knjig.
Zgodba o Hilasu in Piri se dogaja pred tri tisoč petsto leti v obdobju, ki ga danes imenujemo bronasta doba in sicer v deželi, ki jo imenujemo stara Grčija. Vendar pa je bila Grčija v bronasti dobi precej drugačna od stare Grčije z marmornatimi svetišči in klasičnimi kipi. Bronasta doba je bila veliko pred tem. Bila je še prej, preden so Grki uvrstili svoje bogove in boginje v urejeni panteon Zevsa, Here, Hada in vseh drugih.
V sredo, 4.12., je potekala bralna čajanka namenjena učencem od 1.-3. razreda. Prebrali smo slikanico Sneg in se pogovarjali o knjižnih nagradah, ter o stvareh na katere je vredno čakati.

“Ko sem se zjutraj zbudil, je snežilo!” Samo se prebudi v zasneženo jutro. Tako rad bi pohitel na sneg, a mora počakati na dedka. Vsi ostali ju bodo prehiteli, dedek pa se kar obira in obira … Končno je dedek pripravljen in čeprav nista prva na snegu, se odlično zabavata in ugotovita, da je na nekatere stvari vredno čakati.

V sredo, 18.9., je med glavnim odmorom potekala bralna čajanka za učence od 4.-9.r. Z učenkami smo se pogovarjale o knjigah, ki so jih prebrale med počitnicami.
Predstavljena je bila knjiga Lučka avtorice Annet Schaap.

Pravljica o Lučki in morju.

Na skalah ob mestecu sredi bučečega morja stoji svetilnik. Nekoč je bilo tod polno piratov, danes tu živita zapit svečilničar brez noge in njegova mlada hčer Lučka. Ko neke viharne noči Lučka pozabi na vžigalice, da bi lahko prižgala luč na svetilniku, čeprav se je res res trudila, da ne bi, in se ob svetilniku raztrešči ladja, jo odvzamejo svetilničarju. In jo, da bi odplačala dolg, pošljejo služit v Črno hišo. Tja, kjer živi pošast. Prava pošast? Subtilna, z nežno melanholijo prepredena zgodba o deklici Lučki se v našem spominu dotakne pravljic Hansa Christiana Andersena – katerih, pa boste ugotovili sami.

V sredo 11.9., je potekala prva jesenska bralna čajanka za učence od 1. – 3. razreda. Med glavni odmorom smo se zbrali zunaj in ob čaju in piškotih skupaj prebrali knjigo z naslovom jabolka gospoda Peabodyja.

Odlomek iz knjige: Fant je žalostno pogledal in rekel: “Gospod, ampak perje je veter raznosil
na različne kraje. Nemogoče je, da bi to pobral in stlačil nazaj v vzglavnik.” Trener mu je rekel: “Enako je s tvojimi besedami.”

Bralna čajanka za učence od 4.- 9. razreda bo potekala v sredo, 18. 9.

 

KRONIKA BRALNIH ČAJANK 2018/2019

KRONIKA BRALNIH ČAJANK 2017/2018


Seznam knjig, ki jih učenci priporočajo učencem, najdete TUKAJ.


Branje POD KROŠNJAMI

Ob lepih dneh je v Učilnici v naravi ali v parku potekalo BRANJE POD KROŠNJAMI.

pod krošnjami_1 pod krošnjami_2

Seznami za BRALNO ZNAČKO 2019/2020

seznam bralna značka 1. razred
seznam bralna značka 2. razred
seznam bralna značka 3. razred
seznam bralna značka 4. razred
seznam bralna značka 5. razred
seznam bralna znacka 6. razred
seznam bralna znacka 7. razred
seznam bralna značka 8. razred
seznam bralna značka 9. razred
EKO BRALNA ZNAČKA
Slomškovo bralno priznanje

Angleška bralna značka 6. – 9. razred

Angleška bralna značka letos tudi za predmetni pouk poteka malo drugače. Učenci preberejo katerokoli angleško knjigo, ki je bila izvirno napisana v angleškem jeziku. Ko jo preberejo, napišejo v zvezek avtorja, naslov in obnovo. Po dogovoru z učiteljico angleščine, knjigo na pogovorni uri tudi predstavijo. Če je le možno, jo imajo s seboj. Knjige so na voljo v šolski knjižnici, seveda lahko knjižničarka tudi svetuje, učenci pa si jo lahko izberejo tudi drugje. Knjiga naj ne bo ne prelahka in ne pretežka, pač pa naj bo učencu v izziv.

Angleška bralna značka 1.- 4. razred

Kot vsa leta učenci preberejo knjigo (lahko tudi po nasvetu učiteljice) in jo predstavijo. Knjige so na voljo v šolski knjižnici, seveda lahko knjižničarka tudi svetuje, učenci pa si jo lahko izberejo tudi drugje. Knjiga naj ne bo ne prelahka in ne pretežka, pač pa naj bo učencu v izziv.Opozorilo: v primeru izgube knjižnične izkaznice je potrebno za novo izkaznico plačati 50 centov.

 

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.