»Z Bogom pričnimo​ vsako delo, da bo dober tek imelo.«

Tako bi lahko povzeli namen svete maše ob začetku študijskega leta, ki smo jo darovali v ponedeljek, 16. oktobra 2017, v zavodski cerkvi. Zbrali smo se domovke in domovci, vodstvo študentskega doma, duhovniki in tudi trije najsrčnejši bivši prebivalci naše hiše, da bi se skupaj Bogu priporočili za nadaljnje osebne študijske ter skupne domovske izzive in uspehe.

Od vsega, kar se ob takih priložnostih dogaja v mislih in srcih, so posamezne skupine doma poskrbele za to, da je bilo nekaj teh drobcev  izrečenih v pesmi ali uvodih, prošnjah, zahvalah. Da želimo Bogu darovati celotno dogajanje in domsko življenje, je ponazorila skupina za karitativo v sledečem uvodu v darovanje, pri čemer je vsaka od skupin, ki skrbijo za domski mozaik, pred oltar prinesla simboličen predmet:

Karitativa (peščena ura): V vsakdanu neprestano hitimo zgolj z namero izpolnjevanja obveznosti na fakultetah in izzivov v prostem času. Pri tem pogosto pozabimo, da lahko zgolj z majhno noto sočutja in pozornosti nekomu pomagamo iz brezizhodne situacije ali jim polepšamo dan. Ne govorimo o velikih dejanjih in nikakor ne o denarju, temveč času, ki je največ, kar lahko podarimo sočloveku. Ta peščena ura (ki je drugače uporabljena v igri Activity) nosi v sebi simboliko in naj nas opominja, da tudi minuta časa, ki jo namenimo prijateljem, znancem ali čistim tujcem, lahko obrodi spomine in dobra dela.

Šport (nogometna žoga): Šport prinaša v naša življenja neizmerno bogastvo že tisočletja in v sebi skriva moč povezovanja, preseganja konfliktov (kot je včasih veljalo za olimpijske igre) in zabave. Sami nemalokrat podpiramo športnike na njihovi poti, navijamo v enem glasu ter proslavljamo njihove dosežke, ki so vir navdiha za vse. Da bi tudi v našem študentskem domu vzdrževali igrivost in v zdravi meri tudi tekmovalnost ter športni duh, skupina za šport na oltar prinaša nogometno žogo, ki nas bo združevala na vrsti športnih dogodkov tega akademskega leta.

Ustvarjalnost (set čopičev): Skupina za ustvarjalnost k današnji daritvi dodaja set čopičev, ki so pripravljeni na ustvarjanje v tekočem letu. Z njimi prinašajo priprošnjo, da naj bodo študenti in študentke tako v svoji poklicni poti kot tudi zasebnem življenju čim bolj ustvarjalni in kreativni. Bog, pomagaj nam iskati nove izzive in preizkušnje naših talentov, da bomo na ta način lahko vsak s svojim čopičem in svojo ustvarjalnostjo naredili svet bolj pester in bolj barvit.

Duhovnost (Sveto pismo): Dragi Bog. Skupina za duhovnost nas v celotnem letu vzpodbuja k aktivnostim, ki slavijo Tvoje dobro ime in Božjo besedo. V ta namen na Tvoj oltar polaga Sveto pismo. Naj bodo inštrumenti  domovskega benda in glasovi zborčka vedno uglašeni, blagoslovi pa tudi vse projekte, ki so načrtovani, ter nas s tem vodijo po tvoji poti.

Kavč (papirnato letalo): Svoje kritično mišljenje in znanje vseh vrst ter oblik gradimo iz dneva v dan s prebiranjem knjig in literature. Vsaka informacija ne nagovori slehernega posameznika, ravno za to pa ima dober časopis rubrike, ki zajemajo vse od športa, kulture, politike, sudokuja in ostalih premetank, v katerih vsakdo najde nekaj zase. Domski časopis kavč nam ponuja zabavo in informacije, vzpodbuja pa nas tudi h kreativnemu pisanju in delitvi naših idej. Na današnji oltar skupina za Kavč prinaša papirnato letalo, ki nas vzpodbuja, da tudi sami lahko RAZPREMO KRILA in napišemo članek.

Še 7 dni. (Namig, da nova številka Kavča izide kmalu 🙂 )

Družabnost in kultura (skodelica): Brez družabnosti in kulture bi v sredini našega študentskega doma zevala praznina. Dan na fakulteti bi se končal brez toplega pozdrava soseda in cimrov. Večeri bi se zaključili ob desetih in odšli bi na morda zaslužen vendar nezaželen počitek. Skupina za družabnost in kulturo prinaša na oltar skodelico. Slednja je (kar mogoče ni razvidno) prazna, vendar ne brez razloga. Ravno ta praznina nam dokazuje, da ni za obisk sosednjega ali bolj oddaljenega apartmaja potrebnega nič več kot prazna šalica. V letošnjem letu se ne bojmo napolniti šalice ali đezve ter razbijmo pustost vsakdana z zabavnimi dogodki.

Tako smo popisali svoje izkušnje, želje in priprošnje v zvezi z vsakdanjim domovskim življenjem. In jih skupaj s predmeti izročili. Naj skozi leto obrodijo/mo sadove.

Po tako z Bogom začetim delom je tudi »Dober tek!« stekel. Na pikniku po sveti maši ni manjkalo ne pečenih bučk ne mesa, niti pijače ali peciva. Predvsem pa ne živahnih pogovorov, dobre volje in še boljše družbe (vključno z bruci, čudovito!).

Tako. Na še eno uspešno, pestro, domače in blagoslovljeno študijsko leto.

Eva Kržišnik (večinoma pa Jernej Grahor, eden od predstavnikov skupine za karitativo in avtor uvoda v darovanje)

 

 

Save

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content