Natečaj PEN za najboljši šolski esej

Slovenski center PEN letos organizira že 50., jubilejno srečanje pisateljev za mir na Bledu. V tem okviru že nekaj let zapored poteka tudi razpis za najboljši esej slovenskih srednješolcev na razpisano temo, o kateri na Blejskih srečanjih razpravljajo ugledni literarni ustvarjalci z vsega sveta. Zato vas vabimo, da napišete svoj esejistični prispevek na eno od spodnjih dveh tem:

ZIDOVI, OGRAJE, MEJE

Ko je padel berlinski zid, smo upali, da se bodo sesule še druge ovire, ki preprečujejo, da bi se narodi in posamezniki srečevali ter živeli v miru. Imeli smo vendar solidno osnovo v dveh pomembnih listinah: Univerzalna deklaracija o človekovih pravicah OZN in Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, ki je postavila svoje sodišče s sedežem v Strasbourgu. Toda zdaj ugotavljamo, da na Bližnjem Vzhodu rastejo novi zidovi, da po svetu znova postavljajo ograje, ki ljudi držijo v enklavah, ter da so v Evropi meje ponovno zastražene in posamezniku ne dovoljujejo, da bi se svobodno gibal. Onkraj teh fizičnih zidov, ograj in mej ostajajo tudi »zidovi« v naših glavah. Ti zidovi nam preprečujejo, da bi se zanimali za kulture, civilizacije in jezike naših sosedov. Radi se ogradimo od problemov drugih, saj imamo na svojem vrtu misli in kulture dovolj dela in ne prenesemo, da bi kdo vstopal v domeno naših življenjskih pogledov in čustvovanj. Še vedno si postavljamo meje, da bi šli drugam, v drug svet, v svet svobode, drugačnih hrepenenj in iskrene besede. Povsod na svetu nas ščitijo temeljne človekove pravice. Ali je res tako? Ali nosimo v srcu in umu temeljne vrednote spoštovanja človeka in njegovih pravic?

LITERATURA KOT PRAVICA DO SANJ

Odkar človek hodi pokonci, zre v nebo in sanja, upa, da bo našel rajsko deželo. Hkrati sanja o družbi harmonije in sožitja. Sanja o družbi prijateljstva in dobrega sosedstva. Sanja tudi o najintimnejšem stiku z drugo osebo, s katero bi poletel proti neodkritemu obzorju misli in ljubezni. Že Sokrat je sanjal o svetu pravičnih in človeku naklonjenih bogov. Sanjal je o svetu, kjer bo lahko brez strahu izrekal resnico. Njegovi učenci že dva tisoč let in pol uresničujejo te sanje. Toda nekateri trdijo, da je sanjski svet že tukaj in da sodobna družba že omogoča uresničevanje najvišjih sanj. Dandanes je marsikje po svetu prepovedano sanjati ali sanjati drugače kot sanja večina. Marsikje je treba sanjati skrivaj. Zdi se, da imajo prav pisatelji največ svobode kot sanjači. Bralci delijo njihove sanje in sanjajo naprej, po svoje. Sanje so večno, se kar naprej obnavljajo. Vsi, ki sanjamo, bogatimo naš skupni sanjski svet.

Izberete si eno od razpisanih tem ter o njej napišete svoje literarno razmišljanje. Esej naj obsega vsaj 3.500 znakov in naj bo poslan v obliki tipkopisa. Opremljen mora biti z imenom dijaka ter navedbo letnika in šole, ki jo obiskuje. Prav tako mora biti naveden tudi mentor ter njegov elektronski kontakt. Za vsako razpisano temo bo po kategorijah razdeljena ena nagrada. Kategoriji sta dve – srednješolci 1. in 2. letnikov skupaj ter srednješolci 3. in 4. letnikov skupaj.

Prispevke oddajte prof. Bernardi Podlipnik do 12. marca 2018. 

Želimo vam veliko razmišljujočih in ustvarjalnih trenutkov,

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content