Skozi barvo in svetlobo – slikanica o Stanetu Kregarju

Ob koncu jubilejnega Kregarjevega leta smo v sodelovanju z Založbo Družina izdali slikanico o slikarju Stanetu Kregarju.

V letu 2023, v katerem obeležujemo 50-letnico slikarjeve smrti in 30-letnico ustanovitve Galerije Staneta Kregarja, je zavod skupaj z Založbo Družina izdal slikanico Skozi barvo in svetlobo – gre za prvenec mlade avtorice, ki piše pod psevdonimom Emilia Vene in ki je v verzih predstavila ustvarjalno pot slikarja Staneta Kregarja, pri čemer je naglasila njegovo svojstveno in raznoliko slikarsko govorico. Njene poetične besede je z občutkom za prebujanje bralčeve oz. gledalčeve domišljije prevedla v likovni jezik mlada ilustratorka Marija Bobič, alumna Škofijske klasične gimnazije. Besede in podobe se v knjigi tako prepletejo v hvalnico barvi in svetlobi, v sporočilo o moči in brezmejnosti umetnosti ter se zlijejo ne le v povabilo otrokom (vseh starosti) k njihovi lastni ustvarjalnosti, temveč naglasijo tudi dragocenost odsevov svetlobe v raznolikem ustvarjalnem delu slehernika.

Emilia Vene je poleg slovenskega besedila pripravila tudi angleško verzijo, tako da je poleg  slikanice v slovenščini izšla tudi angleška varianta.

Vabljeni, da s slikanico obdarite in razveselite svoje bližnje ali z njo napolnite Miklavžev koš. Slikanica je na voljo v knjigarnah Družine.

Vabljeni tudi v atrij pred zavodsko cerkvijo, kjer je na ogled razstava originalnih ilustracij, ki jih je alumna Škofijske klasične gimnazije Marija Bobič pripravila za slikanico.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content