Že več let je Škofijska klasična gimnazija del projekta Mladi in denar, ki ga je leta 2014 zagnala revija Moje finance in v prvem letu izobrazila 150 učiteljev, ki so želeli finančno znanje prenesti v šolsko okolje. Dijaki pod vodstvom mentorja spoznavajo temeljne pojme v ekonomiji in kako upravljati z osebnimi financami. Pridobivajo znanje o borznem trgu, delnicah, o danes še kako aktualnih kriptovalutah …

V šolskem letu 2022/23 poteka krožek predvsem kot spoznavanje valute evro v sklopu tekmovanja Generacija Evro, ki ga organizira Evropska centralna banka (ECB) v sodelovanju z Banko Slovenije (BS) za dijake srednjih šol evrskega območja. Tekmovanje je odlična priložnost za spoznavanje ekonomije ter za razumevanje delovanja denarne politika evrskega območja.

Tekmovanje poteka ekipno, v vsaki ekipi pa je do 5 dijakov ter njihov mentor. Ekipa, ki se uvrsti v drugi krog, mora na podlagi podrobne analize napovedati višino obrestne mere, ki jo sprejme Svet ECB za naslednje obdobje. Drugi krog tekmovanja letos poteka od 20. decembra 2022 do 6. februarja 2023. Zaključna slovesnost v ECB pa poteka vsako leto konec aprila ali začetek maja. Na njej se zmagovalne ekipe dijakov in mentorjev iz držav evrskega območja srečajo s predsednico ECB.

 

Škofijska klasična gimnazija se lahko pohvali z izjemnim uspehom, saj smo kot ena najuspešnejših šol v 5 udeležbah uspeli zmagati kar štirikrat (leta 2020, 20192017 in 2016) v tekmovanju Generacija Evro. Za nagrado smo obiskali sedež ECB v Frankfurtu.

Dijaki so s tem dobili neprecenljivo izkušnjo. Ja, ni kar tako, če dobiš priložnost, da zastaviš vprašanje predsedniku ECB, ki je eden najbolj vplivnih mož v svetu ekonomije.

 

NA PRVO STRAN ZA BODOČE DIJAKE

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content