Slavnostni koncert ob 30-letnici ponovnega delovanja Zavoda sv. Stanislava

V nedeljo, 12. maja 2024, je bil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma dvakrat izveden slavnostni koncert, s katerim smo v Zavodu sv. Stanislava obeležili 30-letnico ponovnega delovanja. Zbori in orkestra Zavoda sv. Stanislava z gosti so izvajali glasbo Jožeta Privška in kantato CARMINA BURANA Carla Orffa.

Posebnost dogodka nista bili samo dve izvedbi, od običajnih majskih letnih koncertov zborov in orkestrov Zavoda sv. Stanislava v Cankarjevem domu se je razlikoval tudi v zasnovi programa. Noben izmed številnih zborov (dveh osnovnošolskih, šestih gimnazijskih in dveh zborov alumnov) ter dveh orkestrov se ni predstavil samostojno, pač pa so se mladi glasbeniki predstavili v dveh velikih sestavih.

Pozdrav direktorja Zavoda sv. Stanislava mag. Antona Česna

Prvi del koncerta je na odru združil Dekliški in Fantovski zbor 1. letnika, vokalno skupino in (Z)Mešani zbor Škofijske klasične gimnazije, ki so ob spremljavi Godalnega orkestra Glasbene šole Matije Tomca in Orkestra Simfonija 23 ter pod vodstvom dirigenta Tineta Beca zapeli šest skladb Jožeta Privška: Vozi me vlak, Mini maxi, Nebo, Kako sva si različna, Tam, kjer sem doma in Maček v žaklju.

Slavnostni govornik je bil dekan Akademije za glasbo prof. Marko Vatovec.

V drugem delu koncerta so se instrumentalistom iz obeh orkestrov pridružili še gostje ter člani Slovenskega tolkalnega projekta, vokalni del so prevzeli Dekliški in Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, Študentski zbor sv. Stanislava, Komorni zbor Megaron, Otroški in Mladinski zbor OŠ Alojzija Šuštarja ter solisti Marta Močnik Pirc (sopran), Martin Sušnik (tenor) in Domen Križaj (bariton), taktirko pa Damijan Močnik, ki je pred tremi desetletji zasnoval zavodsko zborovsko piramido in je tudi njen spiritus agens. Njihova izvedba kantate Carmina Burana skladatelja Carla Orffa je prvič skoraj polno in drugič polno dvorano dvignila na noge.

Prav je, da naštejemo še ostale dirigente in mentorje vseh sodelujočih zasedb, ki so tokrat imeli redko priložnost, da so svoje varovance delno spremljali tudi kot poslušalci v dvorani (nekateri med njimi pa so se pridružili tudi izvajalcem na odru): Helena Fojkar Zupančič, Marjetka Kozmus, Nadja Janežič, Meta Praček Prašnikar, Miha Zupanc Kovač, Neža Križnar Ristič in Žiga Faganel.

Fotografije: Janez Eržen

Več fotografij sledi v kratkem.

Posnetek koncerta bo na TV Slovenija predvajan 3. junija ob 22. uri, za predokus pa delimo kratek utrinek z zaključka:

 

[DRUŽINA] Glasbeno doživetje ob 30-letnici ponovnega delovanja Zavoda svetega Stanislava

[RADIO OGNJIŠČE] Koncert ob 30-letnici vnovičnega delovanja Zavoda sv. Stanislava

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content