Ogled razstave “Nova umetnost in narava” v Narodnem muzeju

Z dijki, ki so vključeni v projekt Art Nouveau – Art Renouveau smo si v torek, 23. marca 2015, ogledali razstavo “Nova umetnost in narava”, ki je do 19. aprila še na ogled v Narodnem muzeju v Ljubljani. Razstava je nastala v okviru mednarodne mreže Réseau Art Nouveau Network, v katerega je vključen tudi Muzej za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane.

Razstava je bila za dijake zanimiva seznanitev z odnosom umetniškega gibanja Art Nouveau do narave, saj prikazuje razvoj umetniškega dela od ideje do končnega izdelka in tako obiskovalcu pomaga razumeti vlogo narave v umetnosti na prelomu 19. in 20. stoletja.

Prvi del razstave, Oko dobe, prikazuje, kako so umetniki raziskovali naravo in se ob njej navdihovali, s kakšnim zanimanjem so spremljali zlasti nova znanstvena dognanja v naravoslovju in kako navdušeno so pri svojem delu uporabljali tehnične pripomočke, mikroskop, fotoaparat in filmsko kamero.
Umetniški atelje narave seznanja obiskovalce s tem, kako se detajli iz narave kažejo v secesijskih linijah, ornamentih, strukturah, vzorcih in simbolih in kako so nove produkcijske možnosti, ki sta jih prinesla tehniški in industrijski napredek, vplivale na uporabo naravnih in umetnih materialov v umetniškem ustvarjanju in oblikovanju.
Domišljijske pokrajine v tretjem razstavnem sklopu predstavljajo secesijske upodobitve letnih časov, zlasti najbolj priljubljenega – pomladi – in štirih prvinskih elementov – zemlje, vode, zraka, ognja.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content