Družabne igre in matematika

Seminar Math-Games za učitelje, ki je potekal na Cipru, je bil odlična priložnost za nadaljnje izpopolnjevanje na področju inovativnih matematičnih pristopov.

Učitelji smo najprej spoznali nekaj starih družabnih iger, ki so jih že od nekdaj igrali v družinah. Igrali smo štiri v vrsto, damo, igro Nim in druge ter nato razmišljali še o matematičnem ozadju teh iger: kakšne matematične vsebine spoznaš ob igranju določene igre, ali lahko matematično predvidiš zmagovalca, ali je igra odvisna od sreče, v katerih razredih bi lahko uporabili določeno igro …

Na spletni strani seminarja najdete dve knjigi o družabnih igrah v angleščini, posnetke igranja iger na YouTubu, strukturo in metodologijo iger …

Knjigi, ki si ju lahko prenesete na svoj računalnik, sta: Math-GAMES Compendium in Math-GAMES Guidebook. V prvi je razložena zgodovina igre, njena pravila in potek igranja. V drugi knjigi pa so zapisani matematični cilji igre, pripravljeni so pripomočki, ki jih za določeno igro potrebujemo in jih lahko skopiramo, pripravljen je tudi delovni list, ki ga učenci rešijo na koncu ure.

Družabne igre, s katerimi sem se seznanila, pa niso namenjene le učencem, ampak so primerne tudi za odrasle in so zelo priporočljive za team building različnih skupin.

Andreja Jelovčan

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content