Osnovnošolski projekti v okviru Eurostronomije

Naši osnovnošolci so pod mentorstvom prof. Martina Čokla v preteklih tednih v okviru Erasmus+ projekta Eurostronomia pripravili zanimive projekte tako v šolskih klopeh kot pri dodatnih dejavnostih. Učenci 2. razreda so spoznavali, kako se Zemlja vrti okoli svoje osi in kako potuje okoli Sonca, seveda pa so si s pomočjo didaktičnega gradiva ogledali tudi Luno in njen tir, ki je sočasen z vrtenjem Zemlje.

 

Pri projektnem tednu v 6. razredu “Zemlja z malo in veliko začetnico” so v okviru astronomskih delavnic učenci spoznavali, zakaj vidimo Luno v različnih menah, katere mene poznamo, zakaj nastanejo in kateri del dneva lahko kakšno Lunino meno opazujemo; spoznavali so tudi Sončev in Luninim mrk. Na delavnici o Osončju so si malo pobližje ogledali, kako izgledajo posamezni planeti, kakšne so primerjave med njihovimi velikostmi in kje bi se planeti morali nahajati, če bi bila maketa narejena v merilu. Učenci so tudi izdelali 3D model ozvezdja Orion in 3D model asterizma Veliki voz. Ob maketah učenci spoznajo, da niso vse zvezde enake – ne po velikosti ne po barvi; da so nekatere zvezde bližje ter nekatere dlje stran od nas in da bi iste zvezde tvorile čisto drugačno “ozvezdje”, če bi na njih pogledali z drugega mesta v naši galaksiji. Učenci tudi spoznajo, da ozvezdje vidimo povsem enako, če ga gledamo s katere koli točke v našem Osončju.

Učenci 7. razreda so v šoli v naravi v Kranjski Gori polni Luni navkljub opazovali nočno nebo in si ogledali ozvezdja: Veliki medved, Kasiopeja, Perzej, Kefej, Voznik, Bik, Dvojčka, Orion in Veliki pes. S pomočjo asterizma Veliki voz so prišli tudi do Severnice in tam okoli videli asterizem Mali voz. Skozi teleskop so si ogledali dvojno razsuto kopico Ha-hi (v Perzeju), Andromedino galaksijo (m 31), Orionovo meglico (m 43), razsuto kopico m 37 v Vozniku in dvojno zvezdo Mizar – Alkor v Velikem medvedu. Seveda so učenci na nebu hitro opazili tudi Plejade (ki jih veliko ljudi zamenjuje z Malim vozom). Skupaj s prof. Čoklom so odkrili tudi japonski izraz za to razsuto zvezdno kopico z refleksijsko meglico (Subaru). Učenci so zelo uživali tudi ob poslušanju zgodbic iz grške mitologije o Kefeju, Kasiopeji, Andromedi, Perzeju, Pegasu in kitu.

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content