Srečanje z astronavtom Randyjem Bresnikom

V sredini marca je Slovenijo obiskal Randy Bresnik, ameriški astronavt slovenskih korenin, ki se je nedavno vrnil s 139-dnevne misije na Mednarodni vesoljski postaji. Organizatorji njegovega obiska so napovedali dve srečanji z njim in zelo sem se moral potruditi, da mi je uspelo priti na eno od njih, 12. marca v ljubljanski Narodni galeriji.

Randyeva prababica je bila doma iz Luč, pradedek pa iz Ljubnega. Iz naših krajev sta se v začetku 20. stoletja odpravila v Ameriko, kjer sta si ustvarila družino in tam tudi ostala. Randy Bresnik je ponosen na slovenske korenine. Odločil se je, da bo obiskal Slovenijo in kraje po Sloveniji, s katerimi je povezan. Pripravil nam je zelo zanimivo predavanje o svojem življenju, šolanju in o potovanju v vesolje. Pripovedoval nam je, da je bil že kot otrok navdušen nad letali in res je postal pilot. Šolal se je tudi na akademiji Top Gun in sodeloval v nekaterih bojnih misijah na Bližnjem vzhodu. Ker si je v karieri želel novih izzivov, se je leta 2004 prijavil za astronavta pri vesoljski agenciji Nasa in bil v izjemno hudi konkurenci v Naso tudi sprejet. Pred kratkim se je vrnil s svojega drugega potovanja v vesolje. Prvič je v vesolje poletel že leta 2009 z vesoljskim plovilom Atlantis in na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) preživel enajst dni, drugič pa leta 2017. V tem času je kot vodja vesoljske postaje s sodelavci opravil več kot 300 eksperimentov in raziskav ter se trikrat “sprehodil” po vesolju in od tam opazoval Zemljo. Svoje vtise o tem je strnil v nekaj misli: »Space is a Masterpiece. The whole planet is amazing and beautiful. In one day you can see 16 sunsets. This gives you different perspective. In Space there is no time.«

S seboj v vesolje je odnesel tudi slovensko zastavo ter zastavici občin Luče in Ljubno. Vse tri je ob tokratnem obisku v Sloveniji predal predsedniku države ter županoma Luč in Ljubnega.

Ob zaključku predavanja je bil čas za vprašanja in nekatera so bila kar zanimiva. Na primer »Kako astronavti spijo?« Astronavti spijo pokonci, kar se zdi malo čudno, ampak tam ni gravitacije in je zato vseeno, kako smo obrnjeni in je zato najlažje spati pokonci. Povedal nam je tudi, da vesolje diši po gobovi kremni juhi.

Randy je med drugim tudi fotograf, za ljubezen do fotografije ga je navdušil njegov oče. Na spletu objavlja svoje fotografije in med drugim je iz vesolja tudi slikal Bled in Slovenijo. Za vse, ki vas zanimajo izjemne fotografije in posnetki, lahko obiščete naslednje spletne strani:

https://www.instagram.com/astrokomrade/

https://www.youtube.com/watch?v=rgBKFEeXfww

https://www.youtube.com/watch?v=9vYnJ2de-EM

Po uri in pol smo se imeli z Randyjem priložnost tudi slikati, kar sem seveda z veseljem izkoristil, saj »astronavta ne srečaš na vsakem koraku«.

Aleks Kaapre Rehtijärvi, 1. č

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content