Predstavitev poklica: EKONOMIST

V OŠ in na ŠKG se nam je predstavil naš novi ekonom Filip Ferenčak, ki je po izobrazbi ekonomist.

Njegova odločitev za poklic je dozorela v četrtem letniku gimnazije. Mama je prihajala iz ekonomskih vod, oče pa iz sorodnih, zato mu je bilo to področje domače in je vplivalo na njegovo odločitev. V času študija se je odločil za smer podjetništvo. Pred prihodom v naš Zavod je delal v dveh privatnih podjetjih.

V OŠ smo se pogovarjali o vseh možnih delih, ki jih ekonomist lahko opravlja: od dela v računovodstvu, ko sprejema, vodi in plačuje račune, do upravljanja podjetij ali dela ekonoma v našem Zavodu, ko skrbi za nemoteno delovanje vseh služb od vzdrževalcev,čistilk, pa do tega, da skrbi, da smo na toplem,z a nakup novih klopi pred šolo, sprejema donacije in poskrbi da so smotrno porabljene ipd. Posebej nas je zanimalo delo na borzi in z vrednostnimi papirji. Pri študiju ekonomije je pomembna matematika, vendar je  prilagojena področju v ekonomiji, s katerim se ukvarjaš. Prva ekonomska znanja lahko začneš pridobivati že v srednji šoli, npr. na srednji ekonomski šoli.

Na ŠKG so bila naša vprašanja že bolj konkretna. Zanimalo nas je za katero smer študija se odločiti, ker je smeri res veliko. G. Filip nam je poskušal odgovoriti glede na naše cilje in interese, ki jih imamo v življenju. Odločamo se od menedžmenta v športu do kombinacije strojništva in ekonomije – smer Gospodarsko inženirstvo – GING, ki ga izvaja Fakulteta za strojništvo v MB.

Študij ekonomije te predvsem nauči pravočasno zaznati in odreagirati na spremembe, ki se dogajajo po svetu in vplivajo na gospodarstvo. Veliko se dela na konkretnih primerih, ki ti dajo širino.

G. Filip nam je dal tudi nekaj koristnih napotkov, ki nam lahko pomagajo pri iskanju zaposlitve. Pomembne so različne izkušnje, ki si jih nabiramo v času študija in tudi to, da jih znamo prav predstaviti. Vsaka izkušnja, ki jo imam, lahko prevesi tehtnico na mojo stran (npr. učitelj smučanja – znam podajati znanje ipd.) Povedal nam je tudi, da manjša podjetja velikokrat iščejo nekoga, ki je še nepopisan list.

Na spletnih straneh fakultet si lahko pogledate vse razpisane smeri na teh področjih:

Ekonomska fakulteta v Ljubljani

Ekonomsko- poslovna fakulteta v Mariboru

Fakulteta za managment v Kopru

Fakulteta za organizacijske vede v Kranju

Lahko si pogledaš tudi nekaj predstavitev poklicev:

Ekonomist za bančništvo in finance in sorodni poklici

Računovodja in sorodni poklici

 

Pri predstavitvah poklicev imate možnost pogovorov v skupinah, pa tudi individualna srečanja:

18072412_10211149511188055_982698555_n18035753_10211149511388060_238981717_n

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.