Misijonska razstava

V sklopu »Izrednega misijonskega meseca oktobra 2019« v sodelovanju s sodelavci Misijonskega središča Slovenije postavljamo na ogled potujočo misijonsko razstavo.

Razstava obsega kronologijo vseh dosedanjih slovenskih misijonarjev do današnjega dne, začenši z blaženim Odorikom iz Pordenona, ki je v misijone odšel daljnega leta 1318; na svojem 12-letnem potovanju preko Bližnjega in Srednjega vzhoda, Indije in Indonezije je prišel vse do Kitajske in Pekinga, kjer je ostal tri leta, na svoji misijonski poti je krstil več kot 20.000 ljudi. Odorika poznavalci uvrščajo ob bok Marcu Polu, Giovanniju de Marignolliju in Ibn Batuti – največjim svetovnim popotnikom tistega časa.

Poleg predstavitvenih plakatov o misijonarski dejavnosti skozi zgodovino razstava obsega tudi vitrine s številnimi zanimivimi eksponati, ki so jih misijonarji prinesli iz različnih dežel po celem svetu.

Vabljeni k ogledu fotografij z odprtja razstave, na katerem nas je k poglobljeni misijonski dejavnosti spodbudil tudi apostolski nuncij msgr. Jean-Marie Speich, ki je dejal: »Nadvse pomembno se mi je zdelo, da sem z vami; iz več razlogov,« in začel z godom sv. Terezije, zavetnice misijonov. Mamina teta je prodala hišo, da je bil postopek za njeno kanonizacijo uspešno končan, je povedal. Nuncij izhaja iz družine, ki je v sto letih dala sedem misijonarjev in pet misijonark; ena od njih je bila ustanoviteljica misijonske družbe. »Tretji razlog je, da sem prišel k vam za nuncija iz misijonske dežele …« Pet let in pol v Gani mu je omogočilo, da je začutil utrip misijonov. Spoznal je življenje misijonarjev, se srečeval z njihovimi težavami. Naslednji razlog je misijonski duh v naši domovini, ki ga je začutil kmalu ob prihodu. Zaživel je pred šeststo leti in živi še danes. Kot zadnji razlog je nuncij navedel zapoved našega Gospoda. Preden se je vrnil k nebeškemu Očetu, nam je zalo jasno naročil: »Pojdite! Krščujte vse narode v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha!«

Nadškof Speich je zatem opozoril, kako naj izpolnimo to zapoved. Najprej naj gremo in oznanjamo doma. Naj imamo odprta srca za tiste, ki Gospoda še ne poznajo. Četudi bi nagovorili le enega, se je vredno potruditi. Del misijonskega poslanstva je po nuncijevih besedah tudi molitev: »Prosim vas, molite za Cerkev v Sloveniji! Cerkev v Sloveniji se mora vrniti k Jezusu,« je še dejal apostolski nuncij zbranim na odprtju misijonske razstave.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content