Razstava grafik Andra Banovca

Vabljeni na ogled razstave grafik hrvaškega umetnika iz Splita Andra Banovca, ki je postavljena v Kregarjevem atriju.

Andro Banovac je umetnik mlajše generacije, ki je diplomiral na oddelku za likovno kulturo Umetniške akademije Univerze v Splitu, nato pa leta 2009 magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, smer grafika; kasneje se je izpopolnjeval še v grafičnem ateljeju v Amsterdamu. Do sedaj je sodeloval je na številnih skupinskih razstavah in se predstavil na več samostojni razstavah, med drugim v Zagrebu, Splitu, Ljubljani, Novi Gorici, Amsterdamu in Beogradu. Poleg poučevanja likovne umetnosti redno ustvarja in je tudi član Hrvaškega društva likovnih umetnikov, občasno pa se ukvarja tudi z grafičnim oblikovanjem.

Na tokratni razstavi se predstavlja s ciklom grafik Serotonin addiction večjega formata v tehnikah globokega tiska in litografije. Gre za novejša dela, ki jih je avtor pričel ustvarjati v času strokovnega izpopolnjevanja v grafičnem centru Amsterdam’s GrafischAtelier na Nizozemskem, in sicer je želel obvladati fotokemični postopek v tradicionalnem grafičnem izrazu, za kar ni imel pogojev niti na magisteriju na Akademiji v Ljubljani niti na študiju v Splitu. Grafike iz cikla Serotonin addiction so vezane na družbeno tematiko, njihovo sporočilo pa je poudarjeno z literarnimi citati, motivi filmskih kadrov in simbolov. Temeljno vprašanje, ki se postavlja v teh delih, je pojem sreče, zadovoljstva in motivacije, kot se kažejo skozi različne družbene  kategorije, navade in dejavnosti.
Dela so kritična, poleg tega pa se je avtor prizadeval za ohranitev likovne vrednosti, izraznosti in kompozicije kot estetske kvalitete oziroma grafične vrednosti umetniškega dela.

Razstavo smo odprli v četrtek, 14. 10., glasbeni program ob odprtju sta oblikovali dijakinji 3. letnika Tina Bučar in Marina Vrščaj; razstava bo na ogled v Kregarjevem atriju do 21. novembra.

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content