Razstava Urške Heller in Dušana Ježa

V novembru v Meršolovem atriju postavljamo na ogled razstavo živalskih podob, kot sta jih v glino in objektiv ujela kiparka Urška Heller in fotograf Dušan Jež. 

Urška Heller razstavlja glinene skulpture iz cikla Sove, simbol modrosti, fotograf Dušan Jež pa cikel fotografij Srečanja z živalmi v črno-beli in barvni tehniki. Razstava je na ogled od 7. do 17. novembra 2018, vabimo pa vas tudi na srečanje z avtorjema razstave, ki bo v sredo, 14. novembra, ob 18. uri v Meršolovem atriju; glasbeni program bodo oblikovali dijaki Škofijske klasične gimnazije. Vabilo na srečanje z umetnikoma.

Urška Heller se je rodila leta 1948 v Zürichu v Švici. V Ljubljani je končala šolo za oblikovanje, na Akademiji za likovno umetnost pa triletni tečaj kiparstva in nato nadaljevala šolanje v ateljeju kiparja Stojana Batiča. Kasneje se je izpopolnjevala tudi pri akademskem kiparju Miliju Cvelbarju. Kiparka Urška Heller se že vrsto let posveča eni najstarejših tehnik, modeliranju v glini, njeno glavno vsebinsko izhodišče pa je figuralika. Hellerjeva je kiparka umirjenih in subtilnih oblik, ki jih domišljen postopek zmodeliranih, nato pa do kraja zglajenih in vseh nadrobnosti očiščenih kipov omogoča doseči zaželen likovni učinek. Javnosti se je velikokrat predstavila na samostojnih in skupinskih razstavah, njena dela (v bronu in glini) pa krasijo prostore nekaterih javnih ustanov, verskih stavb in gospodarskih družb. Prepoznavno kiparsko govorico Urške Heller smo v Zavodu sv. Stanislava že imeli možnost spoznati, ko se je pred leti predstavila s podobami angelov in svetnikov, ciklom postaj križevega pota in ciklom drobne plastike Slovenski narodni junaki.

Fotograf Dušan Jež (1954) je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja vodil Foto skupino Moste, v letih 1990-2005 pa je bil poklicni umetniški in politehnični fotograf. Njegova fotografska mentorja sta bila Tihomir Pinter in Joco Žnidaršič, v starih fotografskih tehnikah pa se je izpopolnjeval pri brazilskem fotografu Luizu Monforteju. Bil je med najbolj objavljanimi fotografi v Sobotni prilogi Dela, iz tega opusa je prejel dve nagradi svetovnih fotografskih natečajev UNESCO in dve nagradi korporacije Nikon. Njegovi znani fotografski cikli so: Ljubljanski grafiti, Idrijska rudarska dediščina, Partizanska bolnišnica Franja, Po poteh Don Kihota, Ljubljana–Amsterdam in Slovenske elektrarne. Njegove fotografije so bile objavljene v številnih knjigah, revijah in na znamkah. Sodeloval je na številnih skupinskih razstavah in pripravil okrog 30 samostojnih razstav.

Za Urško Heller in Dušana Ježa je to že 10. skupna razstava – skupaj sta pripravila nekaj razstav s sakralno tematiko (v Zavodu sv. Stanislava, v Ars Sacri v Mariboru ter v cerkvah v Dravogradu, Slovenj Gradcu in Bovcu) in odmeven cikel o Don Kihotu (v galeriji Loterije Slovenija, Slovanski knjižnici in Auli Cervantes v Ljubljani ter v trdnjavi Kluže).

 

 

 

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content