Brucovanje v ŠD JFG

“Pleme” Študentskega doma Janeza F. Gnidovca je v drugem tednu študijskega leta v svoje vrste še uradno sprejelo nove člane.

V mnogih kulturah je značilno, da prehode med življenjskimi obdobji zaznamujejo različni običaji. Najbolj znani so iniciacijski obredi, s katerimi zaznamujejo prehode v odraslo dobo, ko posameznik postane polnopraven član družbe. Obredi so različni: pri kakšnih v-džungli-živečih plemenih mora kandidat nekaj časa sam preživeti v naravi (in se zoperstaviti nevarnostim), drugje iniciacija poteka z različnimi poslikavami telesa in prebadanjem, do mature, ki bi jo lahko imeli za obred iniciacije v našem okolju… A kakšnih metod se poslužuje »pleme« v ŠD JFG, ko sprejema svoje nove člane? Kot brucka sem to okusila na lastni koži.
V torek, 9. 10., smo se ob 21.00 zbrali v skupnem prostoru, kjer so nam starejši »domovci« najprej razdelili kartončke z imeni in številko. Začel se je program in kmalu smo izvedeli, kaj pomenijo številke ob naših imenih. Cenjena skupnost že potrjenih članov študentskega doma si je želela spoznati svoje nove člane, obenem pa iz njih izvleči še to, česar ne vejo niti sami o sebi. Iz nas so izvabili talente, ki smo jih lahko (morali?!) pokazali na različnih TV oddajah: Slovenija ima talent, Zvezde plešejo, Milijonar, Ljubezen po domače, Kmetija, X factor in Survivor. Seveda si za oddajo, za katero so te izbrali, izvedel tisto sekundo, ko so te poklicali pred cenjeno občinstvo. In že si postal mačka, profesionalni plesalec, strastni zapeljevalec, samokolnica, pevec …
Mislim, da je imel tudi ta dogodek značaj inicijacijskih obredov – kandidati smo za opravljeno nalogo morali pokazati pogum in iznajdljivost. Želel nas je pripraviti na življenje v novi skupnosti, z novimi pravili, novo vrsto spontanosti … Da bi naša integracija lažje stekla, smo bili kasneje povabljeni, da se vpišemo k različnidejavnostnim skupinam in tako pripomoremo k lepšemu delovanju našega novega »plemena« .

Karmen Bogataj

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content