Hospitiranje v OŠ Alojzija Šuštarja je odlična izkušnja

Mojca Žemlja, stanovalka našega študentskega doma, je nasmejana študentka Pedagoške fakultete, kjer študira biologijo in kemijo. V študijskem letu 2016/17 se ji je ponudila priložnost za hospitiranje pri biologiji in kemiji in pomoč pri pouku predmetne stopnje na OŠ Alojzija Šuštarja. V nadaljevanju opisuje svojo izkušnjo.

Predlog se mi je zdel odličen, saj dejstvo, da sem eno leto pred nazivom profesorice, pa sem bila vse skupaj 14 dni v šoli, ni ravno dobro. Tako sem napisala prošnjo na šolo in čez teden dni sem že prvič hospitirala pri pouku. Po dogovoru s profesoricama, katerih pouk sem obiskovala, sem prihajala enkrat tedensko za 2 šolski uri k pouku, poleg tega pa sem jima pomagala tudi na pripravah za uro in izbirni predmet, nekajkrat tudi odšla z njima na neformalno druženje v zbornico, tako da sem četrtkove dopoldneve po večini preživela v osnovni  šoli.

S pomočjo hospitacij dobiš poseben pogled v delovanje razreda; od različnih metod poučevanja, preverjanja in ocenjevanja znanja pa do odnosa učenec – učitelj pa tudi odnosov med učenci.

Nekajkrat sem med tem, ko je profesorica spraševala, pomagala ostalim pri reševanju nalog, najbolj pa mi bo ostalo v spominu vodenje štirih ur izbirnega predmeta. Tu sem spoznala, kako pomembno za učiteljsko vlogo je t. i. »multitasking«, saj moraš biti pozoren na dogajanje v laboratoriju, demonstrirati poskuse, zraven še razlagati, odgovarjati na vprašanja …

Zame je bilo obiskovanje pouka, sploh pa sodelovanje z mentoricama, odlična izkušnja, prek katere sem se veliko naučila. Priporočam vsem bodočim učiteljicam, da izkoristijo priložnost sodelovanja z Osnovno šolo Alojzija Šuštarja.

Mojca Žemlja

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content