… ker ima vsak nekaj, kar lahko da

Na paleti skupin, ki delujejo v našem domu in skrbijo za to, da nam ni nikoli dolgčas, sta tudi skupini za karitativo in duhovnost. Vsi vemo, da je v slogi moč, zato smo se odločili, da združimo svoje ideje in v letošnjem postu sodomovce skupaj spodbudimo k različnim akcijam (ki nazadnje sploh niso ostale omejene le na postni čas, ampak še vedno potekajo).

V spokornem času priprave na praznovanje velike noči se mnogi ljudje odločijo, da se bodo nečemu odpovedali, npr. skladkarijam, kavi, Facebooku … Sami smo sklenili, da bomo post v ŠD JFG zastavili nekoliko drugače, zato pri pripravi akcij nismo izhajali iz odločitve za odpoved nečemu, ampak iz odločitve za dobro samo po sebi. Pravzaprav smo izhajali iz zavedanja, kako bi lahko neko situacijo spremenili na bolje, kako bi nekomu narisali nasmeh na obraz, če bi storili nekaj dobrega. In smo.

Prvič v zgodovini našega študentskega doma je bil tako organiziran dobrodelni turnir UEFA lige prvakov, ki je ob vseh študijskih obveznostih razveselil in polepšal večer marsikateremu nogometnemu navdušencu. Zmagovalcu se obeta večna slava, vsem sodelujočim pa gre velika zahvala, saj so ob prijavi organizatorju tekem prinesli po dve enoti živil. Slednja se zbirajo še vedno, namenili pa jih bomo tistim, ki jih najbolj potrebujejo. Marca smo zbirali tudi pasjo hrano, odeje in igrače, ki smo jih namenili za vse pse, ki so v Prači. Pozornosti, ki smo jih zbrali domovci, so morda res le droben košček v življenju tamkajšnjih kužkov, ki lačni in prestrašeni tavajo po ulicah. A vendar bo morda prav ta droben srčen košček razlog, da bo njihovo pasje življenje vsaj malo srečnejše.

Naslednji uspešen projekt je bila izmenjevalnica oblačil in modnih dodatkov, ki se je odvila 3. aprila v prijetnem ambientu skupnega prostora. Prebivalci doma so se izkazali (tako v pridnem prinašanju oblek kot v pomladanskem čiščenju svojih omar), saj so prinesli veliko oblačil, ki jim ne bodo več prišla prav, zagotovo pa jih bodo lahko z veseljem uporabljali drugi. Obleke, ki so ostale neizmenjane, bomo na Olimpijadi katoliških študentskih domov poklonili mladim, ki poleti odhajajo v Don Boskov center v Gambelo, nekaj pa jih bomo odnesli na Karitas.

Lahko bi rekli, da smo letos postali pravi zbiralci in izmenjevalci. Če si zaželiš izmenjave (ali pa le dobre hrane) si povabljen/a, da sodeluješ pri izmenjevalnici receptov, ki na najbolj obljudenem kraju v domu, na stopnišču, vztrajno čaka, da ji zaupaš kaj dobrega. In tako morda polepšaš dan nekomu, ki se bo sprehodil mimo in izbral prav tvoj recept. Lahko pa se odločiš in podarjaš kaj drugega, npr. nasmehe, dobro voljo, skodelice čaja ali kave, sladoled, razumevanje in pomoč, lepo pesem ali idejo za večerno branje … ker ima vsak nekaj, kar lahko da. Zadovoljstvo pa je vedno zagotovljeno, za vse.

Špela Zupančič

 

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content