Križev pot

Ob vrsticah, ki jih govorijo Jezus, Danijel Halas in jaz, smo se študentje v četrtek, 15. marca, podali na križev pot. Okoli 20h smo se zbrali pred vhodom v študentski dom in se kljub rahlemu dežju odločili za križev pot okoli Zavoda, ki ga je vodil in navidezne postaje izbiral duhovnik Marko Mohor Stegnar.

“Na poti do Mure ni bilo veliko časa za premišljevanje. Kar naenkrat so me porinili na “šamrl”. Voda je grozeče šumela pred mano. A tudi vabljivo. Hiter skok v vodo bi me morda rešil. Pa saj ne boste sprožili pušk? Ljudstvo moje, kaj sem ti storil.” (Kozar ml. 2003: 24). To so  vrstice 11. postaje križevega pota na čast božjemu služabniku Danijelu Halasu, ki jih je zapisal prekmurski duhovnik Lojze Kozar ml.

Študentski križev pot je potekal okrog Zavoda sv. Stanislava, sklenili pa smo ga s sveto mašo in s pogovorom o Danijelu Halasu. Gospod Marko je vprašal, kdaj je Danijel Halas umrl. V knjižici križevega pota je prebral, da se je to zgodilo 16. 3. 1945. V smehu je pripomnil, da je Božja previdnost želela prav ta križev pot v čast njegove smrti. Jaz pa sem samo dodala: “Zato se je pa ta knjižica morala skriti v mojem nahrbtniku.”

Ana Elizabeta Kerman

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content