Moč gline in obisk Nataše Pezdir

Glina je eden od materialov, s katerim se je vsak od nas srečal že pri urah likovne vzgoje v osnovni šoli. A vendar to ni le medij za oblikovanje umetniških stvaritev in uporabnih izdelkov, pač pa tudi zdravilno sredstvo, tako za telo kot za duha. Glino smo na različne načine spoznavali tudi 14. marca, ko nas je obiskala gospa Nataša Pezdir in za nas pripravila posebno delavnico.

Nataša Pezdir je po poklicu vzgojiteljica predšolskih otrok, po težki osebni izkušnji pred nekaj leti pa je v njeno življenje vstopila glina in jo povsem prevzela. Gospa je kmalu naredila lončarski tečaj ter postala lončarka, s čimer se danes tudi preživlja. Ustvarja različne lončene izdelke ter vodi delavnice z glino za otroke, svoj atelje pa ima prav blizu nas, v OŠ AŠ. Kot je povedala, ji je delavnica z glino, ki jo je pripravila za nas, predstavljala poseben izziv, saj je tokrat prvič delala s študenti. Mislim, da ji je uspelo odlično. 🙂

Delavnica je bila zastavljena v dveh delih. Prvi del je bil bolj meditativne narave – poudarjeno je bilo osebno razmišljanje ob glasbi in glini. V drugem delu je imel vsak na voljo belo ali rdečo glino, iz katere je lahko izdelal poljuben izdelek ali več izdelkov, npr. obeske, skodelico, tablico z napisom, uhane … Poleg tega smo se ob pomoči gospe Nataše lahko preizkusili tudi na lončarskem vretenu. V sproščujočem večeru je vsak od študentov našel nekaj zase.

Glina – na videz tako preprost material, za katerega vseeno potrebuješ kar nekaj spretnosti, da ga obvladaš in iz njega ustvariš to, kar bi rad. Hkrati pa tudi material, ki pušča ogromno svobode in nam omogoča, da ga gnetemo vedno znova in znova, da odvzamemo, kjer je česa preveč, dodamo, kjer nam česa manjka, zgladimo do želene oblike ali povsem podremo, če smo spoznali, da izdelek ne gre v pravo smer. In začnemo vnovič in zopet in znova. Spoznanje, da ne gre prav nič v nič, da je vsak košček gline mogoče znova uporabiti in mu dati vrednost. Zavedanje, da smo lončarji, ki jim je dano celo življenje ustvarjati popoln izdelek, ki je in bo samo naš. A hkrati zavedanje, da smo tudi glina v rokah nekoga drugega … Izdelek bo v vsakem primeru unikaten.

Špela Zupančič

 

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content