Po poteh mlinov ob potoku Kranjšek

Med našimi študenti sta tudi Ana in Erik Novak; sestra in brat, ki prihajata iz kraške vasice Razguri pri Sežani. Ana je študentka Fakultete za družbene vede, kjer študira mednarodne odnose, Erik pa študira pravo. Zelo aktivna sta v lokalni skupnosti, kjer sodelujeta pri Študijskem krožku Vrhe nekoč, v sklopu katerega so tudi uredili turistično pot.

Če vas vijugasta cesta, ki na trenutke spominja na ovinke, ki peljejo na Vršič, kdaj zapelje na Vrhe – gričevje med Krasom in Vipavsko dolino – se le ustavite in si vzemite trenutek ali dva, da si spočijete oči na razgledu na Vipavsko dolino in Nanos na eni strani ter na Kras na drugi strani. Če ste nadobudni kolesarji željni izziva, vas bodo vzponi in ovinki vrhovskih cest zagotovo dodobra izmučili.

Čudovite Vrhe, ki jim domačini pravimo tudi mala Švica, sestavlja 8 vasi in ker so naše Vrhe najbolj oddaljeno območje od Sežane in za marsikoga manj poznan del občine, smo se Vrhovci povezali in preko Razvojnega društva Vrhe začeli z raziskovanjem naše naravne in kulturne dediščine. To dediščino si želimo z našim delovanjem ohraniti, hkrati pa čim več ljudi seznaniti z lepoto naših krajev. S tem namenom se je začelo tudi raziskovanje mlinov preko Študijskega krožka Vrhe nekoč, v sklopu krožka pa smo krožkarji (presenetljivo sami mladi) uredili turistično pot z dvema informativnima tablama. Za raziskovanje mlinov smo se odločili, ker je bila mlinarska dejavnost v preteklosti v teh krajih močno razvita, saj je bila tu površinska tekoča voda, ki je lahko poganjala mlinska kolesa. Ker je te na Krasu primanjkovalo, so v naše kraje vozili in nosili mleti žito tudi Kraševci iz zgornjega dela Krasa.

Novo urejena turistična pot je dolga okoli 4,5 km in krožna, z začetkom in koncem na križišču proti vasema Stomaž in Razguri (domače: na konfini). Pot nato vodi v zeleno sotesko potoka Kranjšek, desnega pritoka reke Raše. Ob Kranjšku je v preteklosti delovalo 7 mlinov. Žal so danes vidne samo še njihove ruševine, v nekaterim mlinih pa tudi mlinski kamni. Pohodna pot, ki smo jo začrtali, vodi ob vseh mlinih, razen ob spodnjem Menihovem mlinu. Večina mlinov je uspešno delovala do leta 1908, ko so v Šepuljah sezidali mlin na električni pogon. Od takrat so mlini v Kranjšku in Raši počasi propadali, obe vojni pa sta propad še pospešili.

Pot po poteh mlinov ponuja lepo možnost za izlet in raziskovanje bogate narave, pohod traja približno 2,5–3h, pot je urejena in nezahtevna. Ob predhodnem dogovoru z Razvojnim društvom Vrhe vas lahko po poti popelje domači vodič (med  njimi tudi midva), pohod pa lahko zaključite na mladi kmetiji Škapin, ki se ponaša z ekološkim certifikatom, kjer obiskovalcem ponujajo odlične sire, skuto in jogurte.

Vabljeni na Vrhe!

Ana in Erik Novak

Fotografiji: Arhiv RD Vrhe

mlini2                                

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content