Pogovorni večer o ženski cikličnosti – preprosto, nežno in s strastjo

Peščica deklet se nas je zbrala na ponedeljkov večer, 19. marca, v skupnem prostoru, da bi prisluhnile bivši stanovalki študentskega doma Milki Podobnik. Sebe je opisala kot nekdaj strastno borko, ki je želela ljudi ozavestiti o menstruaciji in ženski naravi, danes pa kot žensko, ki s svojim vsakodnevnim življenjem priča o skrivni moči ženskega cikla.

Nekatere prvič, druge znova je popeljala v cikličnost ženske. Od refleksivne jeseni do mrzle zime, ko vse umira in počiva, da bi se lahko v prihajajoči pomladi na novo rodilo, ter preko ustvarjalnega poletja zopet v nov krog. Spregovorile smo o tem, kako »tehnično« poskrbeti za telo v času menstruacije kot tudi kako ženski duši omogočiti, da pride do izraza v posameznem obdobju.

Ob poslušanju takšne pripovedi se nam morda porodi vprašanje – naj spremenim svet ali naj utišam svoje telo? V storilnostno naravnani družbi, ko se mudi, ženske pogosto ne zmoremo prisluhniti svojemu telesu, ki morda deluje v drugačnem ritmu kot ta svet. Milka je podelila svojo pot usklajevanja obveznosti in službe z žensko naravo, ki ni vedno pripravljena na vse. Posebna umetnost pa je po njenih besedah tudi tkanje odnosov, ki v vsakem obdobju kot tudi pri vsaki ženski poteka na svojevrsten način.

Stiske, s katerimi se srečuje mesečno vsaka ženska, tako pogosto zadržimo zase, v tem večeru pa smo si zmogle pogledati v oči, odpreti svoja vprašanja in začutiti, da v tem nismo same. Preprosto, nežno in s strastjo (povsem na ženski način torej) se je v vsaki rodilo nekaj novega, ki jo je obogatilo v njeni ženskosti.

Alessandra Lavrič Cascio

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content