Prijeten občutek skupnosti

Med tujimi študenti, ki bivajo v našem študentskem domu, je bil v prvem semestru tudi Anglež Paul O’Neill (fotografija je iz brucovanja; Paul je drugi iz leve strani), ki je na Ekonomski fakulteti študiral marketing. Paul, ki veliko potuje, zdaj študij nadaljuje na Kitajskem; preden je odšel, pa smo mu zastavili nekaj vprašanj.

Paul, povej nam, od kod prihajaš?

Prihajam iz osrednje Anglije, iz Leicestra, ampak se veliko selim. Tako sem, preden sem prišel v Slovenijo, eno leto živel na Novi Zelandiji.

Katero mesto/kraj doma ti je najbolj pri srcu?

Nacionalni park »Peak District« (http://www.peakdistrict.gov.uk/). Poleti, če je lepo vreme, grem pogosto tja s šotorom in plezalno opremo ter preživljam konce tedna tam. Običajno plezam, ampak včasih samo uživam pri pohajkovanju naokrog.

Si poleg Ljubljane obiskal tudi druga slovenska mesta?

Ja, sem, ampak ne toliko, kot bi jih lahko, glede na to, kako dolgo sem tukaj. Najboljše počitnice sem preživel v šotoru ob Bohinjskem jezeru; nekega jutra sem se odločil, da preplavam jezero iz enega konca do drugega in pri plavanju nazaj me je ujela nevihta, kar je bilo res nepozabno. Sicer sem bil v Beli krajini, na Bledu, v Piranu ter na Ptuju na kurentovanju.

Kako to, da si izbral Slovenijo za svojo Erasmus destinacijo?

V Slovenijo sem se s svojim dekletom preselil pred dvema letoma in ker še nisem zaključil študija, sem se vpisal na fakulteto. In zdaj sem tu.

Kakšno je tvoje mnenje o Ekonomski fakulteti in samem študiju?

Kot povsod so tudi tu dobre in slabe stvari, dobra in slaba predavanja. Zdi se mi, da se predavatelji preveč osredotočajo na teorijo in pravzaprav ni dovolj priložnosti, da bi pridobili praktična znanja in spretnosti, ki bi ti lahko koristile izven univerze. Poleg tega se nekatere vsebine precej ponavljajo, ampak kljub temu mislim, da sem se naučil veliko, še posebej na področju ekonomije in matematike. Upam, da bom to znanje lahko uporabil.

Kako se počutiš pri nas, v našem študentskem domu?

Najprej sem bil malo negotov, ker je dom tako daleč od centra mesta in nekako izoliran, sploh glede na to, da sem zadnji dve leti praktično živel v centru. Sem pa začel uživati, ko sem se zavedel prednosti: vsaj desetkrat sem bil na Šmarni gori, nekajkrat sem z gorskim kolesom kolesaril po bližnjih hribih. Brezplačna telovadnica je tudi velika prednost. Začel sem igrati košarko in odbojko in kljub temu da sem bil začetnik, je bilo res krasno. Poleg tega je bilo nekaj res zabavnih domovskih dogodkov in na splošno prijeten občutek skupnosti.

Kakšno so tvoji načrti za prihodnost?

Nihče ne ve, kaj se bo zgodilo v prihodnosti in kdaj bom diplomiral. Študij bom zaključil na Kitajskem, to bo zagotovo zanimiva izkušnja in letos začnem s službo v Ljubljani za britansko podjetje (v marketingu), ki ima pisarno v Šiški. Tako bom morda celo ostal na tem koncu Ljubljane 🙂

Paul, hvala za pogovor in vse dobro na tvoji poti.

Pripravila Damijana Medved.

 

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content