Ustvarjalnost in dobrodelnost z roko v roki

“Kam pa greš?” bi lahko v zadnjih dveh novembrskih tednih večkrat vprašali katerega od zagnanih študentov, ki je v večernih urah hitel v skupni prostor. »Ustvarjat,« bi se morda glasil njegov odgovor. Kot vsako leto smo v domu namreč pripravili serijo ustvarjalnih večerov, na katerih smo izdelovali lične izdelke za tradicionalni dobrodelni adventni sejem v zavodu.

Sejem s pomenljivim naslovom »Kam greš? – Dobroti naproti,« je potekal prvega decembra, na njem pa smo poleg predšolskih otrok, učencev in dijakov sodelovali tudi študentje ŠD JFG. Izkupiček od prodaje je bil namenjen za slovensko družino v stiski in šolanje treh afriških otrok.

Z izdelki za letošnji sejem smo se študentje prav posebej potrudili. Le kdo si ne bi želel unikatne čajne žlice, oblečene v fimo maso, ki povrh vsega izgleda kot prava lisica ali pingvin ali morda le barvit vzorec domišljije. Naši spretni prsti so se poigravali tudi s čebeljim voskom, s katerim so krasili sveče in jih spreminjali v prave umetnine, ter papirjem, iz katerega so izdelali preproste, a lepe škatlice in vanje položili … Tega vam ne izdam, nastala so pač darilca presenečenja. Seveda smo pripravili tudi nekaj sladkega – slastne sladice v lončkih. Na ustvarjalnih večerih, ki so bili kar dobro obiskani, smo se imeli prav prijetno. Manjkalo ni dobre volje, smeha in sproščenega klepeta, pa tudi božičnih in malo manj božičnih pesmi ne.

Prav takšno, sproščeno in praznično prešerno vzdušje je bilo moč čutiti tudi na adventnem sejmu v avli OŠ Alojzija Šuštarja, kjer smo imeli študentje pripravljeno svojo stojnico. Sejem se je pričel s krajšim kulturnim programom, ki so ga sooblikovali učenci in vrtčevski otroci, ter nagovorom šolskega kaplana, gospoda Celestine. Med sejmom je potekala tudi delavnica izdelovanja adventnih venčkov, te pa je kasneje blagoslovil gospod Uran, ki se je prav tako udeležil dogodka. Naša stojnica je bila zelo obiskana (razlog za to so bile nedvomno tudi sveže pečene kokice, le kdo bi se jim lahko uprl), obiskovalci, ki so pokupili vse naše izdelke, pa navdušeni. Hvala vsem, ki ste si vzeli čas za ustvarjanje in pomoč na sejmu, pa tudi tistim, ki ste sejem obiskali ter sebi in hkrati drugim podarili nekaj lepega 🙂

Špela Zupančič

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content