Včasih imajo določeni kraji, ki jih obiščeš, poseben vpliv nate

Ena od tujih študentk, ki v letošnjem študijskem letu biva pri nas, je Grkinja Maria Kapetanaki, ki v okviru programa Erasmus+ v zavodu opravlja pripravništvo. Poprosili smo jo za kratek pogovor o njenem študiju in delu pri nas.

Maria, povej nam več o tem, od kod prihajaš.

Prihajam iz južnega dela Krete. V mojem srcu ima dom posebno mesto, seveda, zato ker od tam prihajam in ker je to povsem drug svet; drugačen od ostale Grčije. Tam je posebno vzdušje in (malo za šalo, malo za res) radi rečemo, da smo najprej Krečani in šele nato Grki.

Se življenju na otoku razlikuje od življenja na celini? 

Ja, seveda. Na Kreti sicer nimaš občutka, da živiš na otoku, ker je kar velika (8.261 kvadratnih kilometrov – op. a.), toda na splošno so prednosti in slabosti. Otočani so drugačna vrsta ljudi – povsod, ne samo na Kreti. Ljudje na otoku ustvarijo svojo lastno »mikro-kulturo«. Seveda so tudi slabosti bivanja na otoku. Na primer, smo kar daleč od celine in Evrope nasploh, z vsemi težavami in posledicami, ki jih to dejstvo prinese.

Povej nam kaj več o svojem študiju.

Trenutno študiram gledališke študije (podiplomski študij) na Open University na Cipru, pri čemer je moja specializacija gledališče/drama v izobraževanju. Na kratko: kako lahko uporabimo dramske tehnike pri poučevanju različnih predmetov, celo tistih, ki na prvi pogled niso povezani z dramo, npr. fizika.

Zakaj si izbrala Slovenijo za svoj cilj?

Moj odgovor na to vprašanje je vedno, zakaj pa ne. Včasih imajo določeni kraji, ki jih obiščeš, poseben vpliv nate, ki ga ne znaš natančno razložiti. To se je zgodilo v mojem primeru in vedela sem, da je pravi čas, da pridem v Slovenijo.

Kaj počneš kot Erasmusova študentka?

Novi Erasmus+ program se je pred kratkim spremenil v program, ki združuje najrazličnejše programe. Tako tukaj delam, lahko bi rekla neke vrste pripravništvo. Poleg poučevanja različnih predmetov z uporabo dramskih metod in tehnik, ki sem se jih naučila med svojim študijem, sodelujem z učitelji različnih dramskih krožkov v OŠAŠ in ŠKG. Včasih obiščem razrede, kjer demonstriram nekatere od teh tehnik. Sodelujem tudi pri nekaterih ekskurzijah in projektih, poleg tega pa imam delavnice tudi za profesorje. Gre za nenehen proces izmenjave izkušenj in znanja med mano, dijaki/učenci in profesorji, kar mi je res pri srcu.

Kako se počutiš v našem študentskem domu?

Tu je umirjeno in vsi so prijazni ter pripravljeni priskočiti na pomoč. Super občutek!

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost?

No, to je težko vprašanje, ker nikoli ne veš, kaj bo prinesla prihodnost. Toda zagotovo lahko rečem, da grem novim izzivom naproti – osebno in profesionalno. Nenehno sledim svojemu instinktu in zanesljivo grem sreči naproti. In to je tisto kar šteje, mar ne?

Maria, hvala za pogovor in vse dobro!

Pripravila Damijana Medved

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content