Juvenes Translatores 2022

Na našo šolo hodi slovenska zmagovalka vseevropskega prevajalskega tekmovanja srednješolcev Juvenes Translatores 2022, Elizabeta Tomac iz 3. č razreda.

24. novembra 2022 se je v čitalnici naše knjižnice 5 dijakinj skupaj s še 31 slovenskimi in 2847 drugimi evropskimi srednješolci pomerilo v prevajalskem tekmovanju za srednje šole Juvenes Translatores. Tekmovanje organizira Evropska komisija, ki želi spodbujati učenje jezikov in prevajanje. Katerih 8 šol bo v tekočem letu zastopalo Slovenijo na tekmovanju, določi žreb, ki nam je bil tokrat po več letih premora spet naklonjen. Prvič so se naši dijaki tekmovanja udeležili leta 2014 in od šestih udeležb so tokrat zmagali že četrtič.

Dijakinje so za prevod ene strani besedila v materni jezik izbrale angleški, nemški oz. francoski izvirnik. Leto 2022 je bilo evropsko leto mladih, zato je bila “evropska mladina” tema izvirnih besedil JT2022. Slovenijo bo na podelitvi v Bruslju, ki bo 31. marca 2023, zastopala Elizabeta Tomac iz 3. č razreda, ki je po oceni poklicnih prevajalcev Evropske komisije najbolje prevedla izbrano francosko besedilo v slovenščino.

Spodaj si lahko ogledate kratek pogovor z Elizabeto.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ECinSlovenia (@evropska_komisija)

Vsako leto si nekaj dijakov prisluži tudi posebno omembo za svoj prevod. Letos je med štirimi tekmovalci iz Slovenije tudi Ana Leskovar, prav tako naša dijakinja, iz 3. b razreda.

Vsem udeleženkam tekmovanja iskreno čestitamo!

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content