Likovna razstava ob DEKD

V okviru letošnjih Dnevovo evropske kulturne dediščine so otroci, učenci in dijaki pripravili likovno razstavo na temo kulturne dediščine Zavoda sv. Stanislava.

Letos Dnevi evropske kulturne dediščine potekajo pod naslovom »Spoznaj? Varuj! Ohrani.« in so priložnost za vse generacije in enote v našem zavodu, da poživimo skrb za odkrivanje in poznavanje naše kulturne dediščine.

Bogata kulturna dediščina Zavoda sv. Stanislava (arhitektura Josipa Vancaša, Galerija Staneta Kregarja in druge likovne zbirke) je dragocena zapuščina, ki nam je zaupana in iz katere lahkoustvarjalno živimo. Ob srečevanju in spoznavanju te dediščine »Z zavodskih hodnikov« so otroci v vrtcu, osnovnošolci in domovci ustvarjali v različnih likovnih tehnikah. Njihove ustvarjalne izdelke si lahko ogledate na razstavi v Meršolovem atriju od 7. oktobra do 2. novembra. Nekaj utrinkov z odprtje razstave, ki so ga z glasbo in recitacijami poezije obogatili devetošolci in dijakinje 3. letnika, si lahko ogledate na fotografijah.

V Vrtcu dobrega pastirja so starejši otroci najprej prisluhnili zgodbi o gradnji Zavoda sv. Stanislava, nato pa so pod mentorstvom vzgojiteljice Petre Sojar v parku po opazovanju risali osrednji del zavodskega pročelja in zanimivo je videti, na kakšne detajle so bili pri tem pozorni.

Tudi osnovnošolci od 6. do 9. razreda so na likovni šoli skupaj z učiteljico Marijo Blaži risali zavodsko stavbo, in sicer v tehniki grafitnega svinčnika, pred tem pa so se sprehodili okrog zavoda in posneli fotografije, ki so jim bile v pomoč pri risanju. V okviru izbirnega predmeta likovna umetnost pa so učenci zadnje triade pod mentorstvom Marije Blaži risali portret nadškofa Alojzija Šuštarja, katerega 100-letnico rojstva bomo praznovali letos novembra in po katerem je tudi imenovana osnovna šola.

Dijaki Jegličevega dijaškega doma, ki obiskujejo likovni krožek “Akvarel”, ki ga vodi vzgojitelj Rok Pogačar, pa so v akvarelni tehniki slikali pogled na kakšen zavodski prostor, hodnik, detajl ali zunanjščino stavbe s parkom, ki so si ga izbrali po svoji zamisli.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content