V nasprotju z drugimi gimnazijami, kjer imajo prva tri leta po dve uri pouka fizike, imamo pri nas obvezno fiziko v drugem in tretjem letniku, seveda pa po tri ure na teden. Odločitev je razumna, saj je matematika jezik fizike. Če znaš nekoliko več matematike, to vsekakor olajša razumevanje fizike.

V četrtem letniku imamo fiziko kot izbirni maturitetni predmet. Tedaj je pouk nekoliko drugačen. Naenkrat imaš ob sebi le sošolce, ki jih fizika zanima. Profesor je še bolj tvoj zaveznik, saj imate skupnega “nasprotnika”: to je Državni izpitni center, ki pripravlja maturitetne naloge.

Izkušnje kažejo, da je vzajemni trud dijakov in profesorja poplačan, saj smo po uspehu kar opazno nad slovenskim povprečjem pri maturi. Naši dijaki pa se lahko pohvalijo tudi z dobrimi rezultati na različnih tekmovanjih.

Velja omeniti še krožke, kakšno nočno opazovanje s šolskim teleskopom, za najbolj navdušene pa poletni fizikalni tabor, kjer se nam pridružijo odlični dijaki iz drugih držav; to druženje nadarjenih dijakov poteka seveda v angleščini.

Bodi dovolj! Oglej si še dva posnetka, potem pa se sprehodi po virtualni poti po naši šoli. Ko boš prišel do fizikalnice, vstopi; tam te namreč čaka še tretji posnetek.

 

 

Na svidenje na Škofijski klasični gimnaziji!

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content