Škofijska klasična gimnazija omogoča širjenje obzorij tudi z mednarodnim povezovanjem. Dijaki svet spoznavajo z rednimi ekskurzijami, poleg tega pa tudi s sodelovanjem v mednarodnih izmenjavah in projektih.

Od leta 2021 dalje Zavod vodi skupino partnerskih šol v okviru Erasmus+ programa, kar nam omogoča, da lahko izberemo, s katerimi šolami bomo sodelovali in kaj bo vsebina izmenjav. Izvajamo različne vrste izmenjav, tako za dijake kot za profesorje.

Samo v letošnjem šolskem letu je pri tem sodelovalo že preko 50 dijakov; 10 pa se jih je odpravilo na daljše (en mesec) obiske pouka na srednjih šolah.

Če radi spoznavate nove ljudi in tuje dežele, navade, običaje in jezike ter življenje v šoli, imate na voljo naslednje možnosti:

  • Lahko se pridružite kulturni izmenjavi (npr. s Poljsko (Krakov) ali Ormožem).
  • Posamezniki se vključujejo v mednarodne projekte v okviru programa Erasmus+ (projekta v teku sta Futur€nvironment, ki obravnava tematiko ohranjanja okolja in trajnostnega razvoja in se odvija skupaj s šolami iz Belgije, Škotske, Francije in Severne Makedonije, ter projekt MUN (Model United Nations), kjer se dijaki spoznavajo z delovanjem Združenih narodov, v sklopu različnih odborov pa iščejo rešitve za aktualne problematike, ki krojijo življenje vsakega državljana držav članic ZN).
  • Športniki sodelujejo v krožnem turnirju (Nizozemska–Nemčija–Italija–Češka) in v slovenskih šolskih turnirjih.
  • Zbori Zavoda sv. Stanislava se redno udeležujejo pevskih tekmovanj, turnej in izmenjav (v sklopu katerih so gostovali v ZDA in Kanadi, Estoniji, Španiji, Srbiji, Bolgariji, na Norveškem, Slovaškem in Poljskem).
  • Za mednarodno dejavnost niso prikrajšane niti naravoslovne duše: fizikalna izmenjava z balkanskimi državami in kemijska z Belgijo prinašajo poleg novih poznanstev tudi prave znanstvene rezultate.
  • Za poglabljanje znanja drugega tujega jezika imajo posamezni zainteresirani dijaki možnost večtedenske izmenjave z avstrijskim Gradcem, francoskim Saumurjem ali španskima Zaragozo in Valencijo.
  • Med poletnimi počitnicami redno poteka delovno-prijateljski tabor v Bosni.

 

Več o mednarodnih dejavnostih

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content