Soba Marijana Tršarja

Na pobudo slovenskih izobražencev iz Trsta je akademski slikar Marijan Tršar maja 2001 poklonil Zavodu sv. Stanislava slikarski opus iz taborišč Gonars in Teharje. Dragocena zbirka 53 risb, grafik in akvarelov je zgovoren dokument časa. Razstavljena je v spominski sobi, poimenovani po umetniku.

Zbirko dopolnjujejo slike iz umetnikovega cikla Holokavst, ki so na ogled na hodniku v 2. nadstropju zavoda.

Ostale likovne zbirke

Zavod sv. Stanislava je od leta 2007 bogatejši za dve likovni zbirki: prva so Svetopisemske slike akademskega slikarja Lojzeta Čemažarja, ki so razvrščene na hodniku med gimnazijo in dijaškim domom, druga pa zbirka 40 portretov slovenskih slikark, kipark in ilustratork, ki jih je zavodu poklonila akademska slikarka Irina Rahovsky Kralj.

V letu 2013 se je zbirka obogatila s slikarskimi deli Bare Remec in Iva Šubica ter z dvema skulpturama Franceta Goršeta iz zapuščine pokojnega dr. Jožeta Bernika in dr. Marije Bernik Bevčar.

Od leta 2015 zavod hrani tudi obsežno zbirko akvarelov in grafik Staneta Jarma s sakralno in žanrsko motiviko iz zapuščine pokojnega g. Gregorja Dolšaka.

Januarja 2020 je gospa Ljudmila Mrzlikar poklonila zavodu tri slike svojega brata akademika Janeza Bernika, ki predstavljajo dragoceno razširitev likovne zbirke v Zavodu sv. Stanislava.

V knjižnici dr. Antona Breznika so razstavljene lesene skulpture kiparja Lojzeta Čampe, ki jih je zavodu leta 2004 podaril njegov sin Janez Čampa.

 

Nazaj na prvo stran Slovenskega doma

Stalna zbirka kregarjevih del

je na ogled po dogovoru

[email protected]

 

ZAČASNE RAZSTAVE

so na ogled vsak dan 8h–20h.

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content