Fotografska razstava “Kaprije – 10 let”

Skupnost katoliške mladine (SKAM) ob 10-letnici programov za mlade in družine na otoku Kaprije v Dalmaciji (blizu Šibenika) pripravlja fotografsko razstavo, ki je na ogled v Meršolovem atriju od 10. septembra do 4. oktobra 2016. Odprtje razstave je bilo v soboto, 10. septembra, ob 18. uri. Kulturnemu programu ob odprtju razstave je sledila zahvalna maša v zavodski cerkvi ob 19. uri.

Vsakdo ima kakšen skrit kraj, ki mu je prav posebej pri srcu. Za tiste, ki se poleti odmaknemo na otok sredi Dalmacije, so Kaprije kraj, kjer se počutimo domače. Pričujoča razstava želi pokazati tako utrip poletnih počitniških dni in tednov kot tudi utrip delovnih akcij in usposabljanj prostovoljcev, ki vodijo programe. Na otok brez avtomobilov in v dom brez sodobne tehnike zahajajo mladi, družine, zakonci in duhovniki.

Biti z Njim, skupnost, preprostost, odgovornost in zastonjskost so vrednote duhovno počitniških programov na Kaprijah. Tako mladi kot družine jih poimenujejo na tak način, ne da bi jim kdaj govorili o njih. In kaj je evangeljsko življenje drugega kot to, da živimo, za kar smo se odločili. Besede mičejo, zgledi pa vlečejo. Še sreča, da je tako.

Da so Kaprije pravi kotiček za mlade, pričuje Marko Gruden, ki je bil na Kaprijah že sedemkrat, svojo izkušnjo pa je strnil takole: »Na Kaprijah je vse tako preprosto. V domu si lepo sprejet, dobiš posteljo, prtljago imaš kar v kovčku. V skupini veš, kaj je tvoja naloga in ti nič ni pretežko. Ko kuhaš, kuhaš za 30 ljudi in tako služiš bližnjemu. Najboljši pa so ljudje, ki pridejo s tabo. Človek, ki je bil pred 24 urami neznanec, je tvoj partner pri taroku, družba ob večerni pijači, kuharski mojster, človek za pogovor. Skupnost je res beseda, ki opisuje Kaprije, nemogoče se ji je izogniti. Tvoja skupnost si s tabo umiva zobe, je pri mizi sataraš, ti vsak dan posoja kremo za sončenje, jo srečaš v vrsti pred tušem … In to so stvari, zaradi katerih je vredno priti na Kaprije. Lepe plaže imajo tudi drugod, najbrž tudi boljša ležišča in bolj luksuzno hrano, ampak preprostost in ljudje tvoje počitnice spremenijo s poležavanja na plaži v enkratno doživetje, s katerega prideš duhovno obogaten, z novimi prijatelji in lepimi spomini.«

Na Kaprije pa ne prihajajo samo mladi, ampak tudi družine. Helena Zevnik, mama sedmih otrok, je tako podelila svojo izkušnjo: »Kaprije zelo prijeten kraj, kamor moraš  peš, s prtljago. Škofijski počitniški dom je brez radia, televizije in drugih sodobnih komunikacij. Ugotavljam, da je še telefon največkrat odveč. Na Kaprijah se sprostiš v naravi in najdeš družine, ki jih nekaj veže skupaj. Mislim, da je to sproščenost, druženje, pogovori. Sem pridejo preproste družine, ki so povezane z Njim.«

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content