“Kadar me stvar prime, jo znam”

Skupno polje učenja in ustvarjanja so odkrili: študenti študijskih krožkov »Keramika« ter »Trgi, ulice in stavbe okoli nas« in njihovi mentorici filozofinja in keramičarka Lučka Šićarov ter arhitektka Meta Kutin. Navdihnila so jih dela arhitekta Jožeta Plečnika v bližini njihove »šole«, Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje.

Ob koncu koledarskega leta v Meršolovem atriju postavljamo na ogled razstavo fotografij in keramike, ki jo je navdihnila arhitektura mojstra Jožeta Plečnika.

Vabilo na odprtje razstave.
Umetnost arhitekta Jožeta Plečnika je bila po več desetletjih pozabe ponovno odkrita v osemdesetih letih prejšnjega stoletja s strani postmodernistov, ki so poudarjali, da nikoli ni zgolj posnemal zgodovinskih slogov, da mu je bila antika neizčrpen vir navdiha, da so bili zgodnjekrščanski spomeniki blizu njegovemu secesijskemu razpoloženju … in predvsem to, da ga je po vrnitvi v Ljubljano okolje rojstnega mesta varovalo pred navzkrižjem z evropskim funkcionalizmom in mu omogočilo, da je uresničil zamisli, ki jih ne bi mogel udejanjiti nikjer drugje.
Na Univerzi za tretje življenjsko obdobje smo po obisku večine njegovih umetnin v Ljubljani, Domžalah in Kamniku ter analizi njegovih ilustracij za Finžgarjev zapis Makalonce sklenili, da se pridružimo obeleževanju Plečnikovih jubilejev skozi dva različna medija: fotografijo in keramiko. Ob poznavanju in razumevanju Plečnikovih del ni moč spregledati njegovih dekorativnih elementov na pročeljih in v notranjosti objektov, ki so predstavljeni v kovini, kamnu in lesu.

Na pričujoči razstavi študentov Univerze za tretje življenjsko obdobje, pod mentorstvom arhitektke Mete Kutin in oblikovalke keramike Lučke Šićarov, želimo tudi v Zavodu sv. Stanislava – razstavljali smo že v Urbanističnem inštitutu v Ljubljani, Knjižnici Domžale in Galeriji Dika v Kamniku – predstaviti razumevanje Jožeta Plečnika na svojem ustvarjalnem področju in s tem spodbuditi obiskovalce k ponovnemu odkrivanju njegovega ustvarjanja na »okrasju namenjenih površinah«, smislu za humor in povezovanju dekorativnih oblik s prostorom.

Razstavo si lahko ogledate v Meršolovem atriju do 4. januarja 2020.

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content