Kregarjeva razstava v Galeriji Prešernovih nagrajencev

V Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju je od 17. aprila do 15. junija na ogled razstava abstraktnih del Staneta Kregarja, za katero smo nekaj del posodili tudi iz zavodske stalne zbirke.

Stane Kregar (1905–1973) je bil eden naših osrednjih umetnikov druge in tretje četrtine 20. stoletja, ki je z nadrealizmom, abstrakcijo in angažirano novo figuraliko pionirsko spreminjal podobo, razvoj in pomen likovne umetnosti na Slovenskem. Ob obsežnem posvetnem opusu je ustvarjal tudi na področju sakralne umetnosti in z deli v raznolikih tehnikah monumentalnega slikarstva opremil okoli sto slovenskih cerkva. Za svoj ustvarjalni opus je leta 1971 prejel Prešernovo nagrado.

Za razstavo v Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju je kustos dr. Andrej Doblehar izbral olja na platno in dela v mešani tehniki na papirju, ki so nastala v letih 1953-1963. To desetletje je bilo za Kregarja ključno, saj je zaradi lastnega umetniškega razvoja in pod vplivi francoskega slikarstva t. i. Mladih slikarjev francoske tradicije iz kubistično stiliziranega realizma prešel v abstrakcijo. Sprva so nastajala dela v slogu geometrijske in nato lirske abstrakcije, konec tega obdobja pa se je približal informelu. Abstraktno obdobje je Kregarjevo najbolj značilno in dovršeno, z njim je dokazal mojstrstvo v liričnem občutenju, pretanjeni atmosferi in intenzivnem kolorizmu. Razstava v Galeriji Prešernovih nagrajencev predstavlja celoten razvojni lok Kregarjeve abstrakcije tako z znamenitimi kot z neznanimi slikarjevimi deli, ki so jih posodili Galerija Staneta Kregarja, Moderna galerija, Muzej in galerije mesta Ljubljane, Umetnostna galerija Maribor, Sava turizem d.d. in zasebni lastniki.

Razstavo Prešernovega nagrajenca Staneta Kregarja so odprli v sredo, 17. aprila 2024, ob 19. uri v Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj (Glavni trg 18), na ogled pa je do 15. junija.
Umetnika je predstavil kustos razstave dr. Andrej Doblehar, odprl pa jo je podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content