Razstava grafik ob 90-letnici rojstva Janeza Bernika

6. septembra mineva 90 let od rojstva akademika prof. Janeza Bernika (1933–2016); obletnico bomo obeležili z manjšo razstavo grafik v atriju pred cerkvijo.

Ob 90-letnici rojstva slikarja, grafika, pesnika, akademika prof. Janeza Bernika (1933–2016) smo postavili razstavo sitotiskov iz grafične mape Katharsis ad infinitum, ki jo je za to priložnost posodila njegova nečakinja gospa Jana Marinček, za kar se ji najlepše zahvaljujemo. Izbrani listi iz Bernikovega cikla, ki je nastajal v letih 1996–1998 in ga je v grafični mapi leta 1998 izdal Mednarodni grafični likovni center, kažejo svojevrsten duhovni avtoportret ustvarjalca. Dr. Zoran Kržišnik je v katalogu ob izdaji grafične mape zapisal, da Bernikove »izrisane prispodobe in metafore, ustvarjene v eksistencialni samoti in naslovljene KATHARSIS, opominjajo na vest in zavest tako posameznika kot občestva, prizadetega s krivicami, in tako terjaj in sprejemajo breme preteklosti in iščejo pot brez konca in kraja v neskončnost.«

Razstava je na ogled do 20. oktobra. Ob tej obletnici so pripravili spominsko razstave slik in grafik Janeza Bernika iz zbirk Romane Bernik Gostič in Jane Marinček tudi v Galeriji Gunclje (Kosijeva 3, Četrtna skupnost Šentvid) – vabljeni na ogled od 6. 9. do 21. 12.

Spominski zapis s predstavitvijo življenja in dela Janeza Bernika so pripravili tudi v uredništvu spletnega portala RTV Slovenije.

Janez Bernik (1933–2016) je diplomiral na ljubljanski likovni akademiji, kjer je končal tudi dvoletno slikarsko in nato še grafično specialko. Leta 1959 je prejel štipendijo francoske vlade za študijsko izpopolnjevanje v grafičnem ateljeju Johnyja Friedlaenderja v Parizu. Znanje si je nabiral tudi na študijskih potovanjih (Italija, Francija …). V letih 1958–1969 je delal kot svobodni umetnik, leta 1970 je začel poučevati na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani kot profesor risanja in slikanja, od 1979 do upokojitve leta 1996 je bil tudi redni profesor in predstojnik oddelka za slikarstvo. Od leta 1989 je bil izredni, od leta 1993 redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, od leta 1994 dopisni član Academie Nazionale di San Luca v Rimu ter od leta 1995 redni član Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu.

Bil je vsestranski umetnik, ustvarjal je v slikarstvu, kiparstvu, grafiki, ilustraciji, tapiseriji, knjižni opremi in poeziji. Imel je več kot 60 samostojnih razstav v Sloveniji in po svetu, med drugim v vseh glavnih galerijah nekdanje Jugoslavije, v Celovcu, Milanu, Rimu, Parizu, Berlinu, New Yorku … Večkrat je razstavljal tudi na Beneškem bienalu, sodeloval pa je tudi na mnogih skupinskih razstavah doma in v tujini. Njegova slikarska dela hranijo slovenske galerije ter galerije in muzeji po večini večjih evropskih mest (London, Dunaj, Praga, Zagreb, Varšava, Pariz, Rim, Amsterdam…), pa tudi v Severni in Južni Ameriki (San Francisco, Washington, New York, Buenos Aires, Rio de Janeiro) in na Japonskem (Tokio).

Na področju sakralnega slikarstva so znane njegove podobe Križevega pota v cerkvah v Dravljah, Zabreznici in Trnovem, kjer je naslikal tudi štiri podobe iz življenja Janeza Krstnika.

Prejel je več kot 40 nacionalnih in mednarodnih nagrad in priznanj, med njimi nagrado Prešernovega sklada, Jakopičevo nagrado, Prešernovo nagrado za življenjsko delo, državno odlikovanje zlati častni znak svobode RS, Herderjevo nagrado, velike nagrade za grafiko v Tokiu, Sao Paulu, Seulu, Krakovu, Benetkah in Ljubljani.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content