Razstava ikon Mihaila Galovića

Ob vstopu v novo razstavno sezono smo v Meršolovem atriju postavili na ogled razstavo ikon akad. slikarja Mihaila Galovića, ki sicer izhaja iz Beograda, že skoraj trideset let pa živi in ustvarja v Avstraliji. Razstavo je v sredo, 13. septembra, odprl mag. Gregor Celestina z bogatim nagovorom o pomenu ikon, ki si ga lahko preberete na tej povezavi. Z izbranim liturgičnim glasbenim programom ob odprtju so se predstavili učenci solo petja in vokalne tehnike iz razreda prof. Barbare Tišler iz Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava. Razstava bo na ogled do 25. septembra. Vabljeni k ogledu fotogalerije.

Mihailo Galović se je rodil v Beogradu v umetniški družini in se je že od otroštva dalje seznanjal s tradicijo slikanja ikon, saj je pogosto spremljal očeta restavratorja pri njegovem delu. Leta 1974 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Beogradu. Nekaj let je odkrival različne kulture na potovanjih po Evropi, Bližnjem vzhodu in Afriki (morda se ga kdo od slovenskih turistov spomni kot priljubljenega vodiča po Španiji konec sedemdesetih let). Od leta 1990 dalje živi in ustvarja v Avstraliji.
Njegov slikarski opus je zaznamovan predvsem s slikanjem oz. pisanjem tradicionalnih ikon. Med verskimi motivi ga navdihujeta predvsem motiv Križanja in Stabat Mater, poznan pa je tudi po zanimivih slikarskih interpretacijah avstralske svete gore Urulu. Slika predvsem v tehniki jajčne tempere, veliko dela tudi z zlatimi lističi, zanima pa ga tudi eksperimentiranje, raziskovanje in izpopolnjevanje slikarskih meja z različnimi materiali in tehnikami.

Razstave, cerkvena dela in nagrade: Do sedaj je razstavljal v različnih mestih v Avstraliji (npr. Adelaide, Brisbane, Cairns, Darwin, Daylesford, Gosford, Griffith, Inverell, Melbourne, Newcastle, Perth, Rockhampton, Sydney, Wagga Wagga) in tujini (med drugim v Peruju, ZDA, Veliki Britaniji, Franciji, Islandiji, Srbiji, Ekvadorju, Južni Koreji, Etiopiji). S slikami je opremil več kot sto cerkva in verskih ustanov, predvsem v Avstraliji, pa tudi drugod po svetu. Za svoje delo je prejel tudi več nagrad.
Ob Svetovnem dnevu mladih v Avstraliji leta 2008 so papežu Benediktu XVI. poklonili ikono sv. Benedikta, ki jo je naslikal Mihailo Galović. Konec lanskega leta pa so papežu Frančišku predstavniki avstralske cerkve ob obisku v Vatikanu poklonili Galovićevo ikono Marije z otrokom na prestolu.

O njegovem del je g. Rod Pattenden (akad. slikar in vodja Inštituta za teologijo in umetnost) zapisal: »Michael Galović ponuja edinstven prispevek k sodobni avstralski umetnosti, saj izhaja tako iz sodobne umetnosti kot tradicionalnega evropskega slikarstva. Od prihoda v Avstralijo je razvil impresiven umetniški opus, ki vključuje tako religiozna dela za cerkve kot zasebne zbirke ter likovna dela, v katerih si prizadeva združiti avstralsko pokrajino ter versko in osebno identiteto. Michael je skrben učenec tradicije, hkrati pa raziskuje možnosti za umetniške inovacije. Je spreten v likovnih veščinah in je dinamičen iskalec, katerega likovna vizija ponuja nove možnosti za presojo transcendentne podobe sodobne multikulturne Avstralije.«

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content