Razstava ilustracij Moj svet brez besed

V prazničnem letu ob 25-letnici Škofijske klasične gimnazije v Kregarjevem atriju postavljamo na ogled razstavo ilustracij “Moj svet brez besed” alumne ŠKG Anamarije Bukovec, mag. prof. likovne umetnosti. 

Razstavljena zbirka del je ciklus devetnajstih ilustracij v grafitni tehniki, ki skupaj tvorijo avtorsko slikanico brez besedila z naslovom Stara hiša. Nastala je kot produkt avtoričinega lastnega likovnega iskanja in odkrivanja lastne avtorske identitete. Razstava bo na ogled od 11. oktobra do 5. novembra 2018. Vabilo na odprtje razstave.

Anamarija Bukovec je o procesu nastajanja razstavljenih del zapisala: “Po diplomi me je pot večkrat zanesla na otroški knjižnični oddelek, kjer je ob listanju najrazličnejših slikanic v moji notranjosti vnovič zaživel svet pravljic. V meni je narasla močna spodbuda za novo ustvarjanje, odkrivanje in raziskovanje, sproti rojevala nova spoznanja in skrbela za vedno svež navdih. Tako sem povsem nenačrtovano zakorakala na široko polje ilustracije, ki me je popolnoma prevzela in postala nov življenjski val moji radovednosti, trdoživosti in vztrajnosti. Glavno gonilo, ki me je vodilo v novo zastavljeni projekt, je bila ideja o slikanici, ki v svojo vsebino ne vabi z besedami, ampak zgolj z ilustracijami.

V času nastajanja slikanice sem na najbolj osebni izkustveni ravni spoznavala in raziskovala izrazne zmožnosti grafita; grafitno tehniko sem uporabila kot osnovno likovno sredstvo in poglavitni element snovanja avtorske slikanice brez besedila. Leto dni sem v roki vsak dan držala grafitni svinčnik, ki me je vodil v spoznavanje narave in lepote, predvsem pa mi je predstavil pogled na širino izraznih zmožnosti, ki jih kot enostavni likovni pripomoček ponuja. Tehnika, ki sem jo čedalje bolj posvajala, mi je omogočila svobodnejše odkrivanje svojega lastnega risarskega izraza; potrpežljivost, ki jo je terjala od mene, je obrodila sadove predvsem v obliki sposobnosti uporabe monokromnosti grafita v prid slikovitosti, pestrosti in dramatičnosti končnega izdelka.

Z razstavo vam podarjam zbirko posvojenih utrinkov s svojega na novo odstrtega neba in toplino svežega začetka – to občutje naj bo skrivnostno povabilo v moj svet brez besed.”

[/caption]

Anamarija Bukovec je bila rojena leta 1993 v Ljubljani. Leta 2016 je pod mentorstvom prof. Zdenka Huzjana na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, smer Likovna pedagogika, diplomirala s področja slikarstva. Na isti fakulteti letos zaključuje podiplomski študij s področja ilustracije. Kot del svojega magistrskega dela je ustvarila svoj prvi samostojni avtorski projekt – slikanico brez besedila Stara hiša (2018). S svojimi ilustracijami se je mlada ilustratorka že začela predstavljati na razstavah doma in v tujini.

[email protected] 

www.ami.si

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content