Razstava Jošta Snoja “Skrivnosti rožnega venca”

V postnem času smo v Kregarjevem atriju postavili slikarsko razstavo Jošta Snoja z naslovom Skrivnosti rožnega venca.

Na razstavi v Kregarjevem atriju v postnem času akad. slikar Jošt Snoj razstavlja cikel dvajsetih prizorov skrivnosti rožnega venca, ki ga je naslikal v lanskem letu in ga podoživlja kot posebno duhovno-umetniško izkušnjo: »Če slikar moli in živi povezan z Bogom, vstopa v te skrivnosti in se nekaj malega mora poznati v njegovem delu … v barvi, svetlobi, atmosferi, postavitvi figur, milini ali moči ali tragičnosti predstavljenih oseb in prizorov.« Umetnostni zgodovinar dr. Andrej Doblehar je dejal, da je vsebino posameznih prizorov Snoj do sedaj že večkrat samostojno upodobil v svojem sakralnem opusu, s katerim je v našem prostoru prisoten že od študija na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter še bolj intenzivno po študiju v Rimu, kjer se je pod vodstvom p. Marka Ivana Rupnika posebej specializiral za krščansko simboliko in ikonografijo. V nizu sakralnih del tako lahko sledimo Snojevemu razvoju, v katerem je dosegel nov – kompleksnejši in izrazitejši – likovni nivo; Snoj je posamezne prizore poenostavil in jih zreduciral na osrednje nosilce svetopisemske zgodbe, detajle figur je zabrisal, celoto pa umestil v abstrahirano barvno ozadje. Doblehar tudi opaža, da je slikar prešel od bolj svetlih monokromnih podob z impresionistično zabrisano figuraliko  k slikanju bolj definiranih prizorov v intenzivno žarečih barvah, s čimer se je približal ekspresionistični slikarski izkušnji. Poleg upodobitev skrivnosti rožnega venca je za tokratno razstavo v Kregarjevem atriju izbral še nekaj samostojnih sakralnih podob in krajin, s čimer zaokrožuje predstavitev svojega ustvarjanja v zadnjem obdobju.

Vabljeni na odprtje razstave, ki bo v četrtek, 17. marca, ob 18. uri v Kregarjevem atriju. Avtorja in njegovo delo bo predstavil umetnostni zgodovinar dr. Andrej Doblehar, razstavo pa bo odprl mag. Gregor Celestina; v glasbenem programu ob odprtju bodo nastopili dijakinji Elizabeta in Julija Tomac ter dijak Jan Triler.

Razstava bo na ogled do 12. aprila, nato pa jo bomo prepeljali v Finžgarjevo galerijo v Trnovo.

Jošt Snoj (1967) je diplomiral l. 1993 na Akademiji za likovno umetnost iz slikarstva pri prof. Gustavu Gnamušu s serijo slik na temo Imago pietatis, leta 1998 pa še na Teološki fakulteti v Ljubljani. Med leti 2000 in 2015 je opravljal duhovniško službo in ves čas tudi še naprej iskal in razvijal svojo slikarsko pot pejsaža, sakralne umetnosti in portretov. Med letoma 2004 in 2008 je na Papeški univerzi Gregoriana na Fakulteti za zgodovino in sakralno kulturno dediščino študiral krščansko simboliko in ikonografijo v dialogu z drugimi izvori sakralne umetnosti od začetka človeštva naprej. Pod mentorstvom p. Marka I. Rupnika je opravil formacijo za sakralno umetnost in študij končal z magisterijem. Po vrnitvi v domovino je ustvaril številna sakralna dela, ob tem pa ves čas razvijal naprej tudi nove slikarske izraze pejsažev s simbolno konotacijo in portretov. Imel je naročila za privatne zbirke tako doma kot v tujini, s svojimi deli pa je opremil tudi nekaj sakralnih prostorov, med katerimi izstopa Križev pot sočutja iz cerkve na Kalobju.

Od leta 2015 se Jošt Snoj posveča izključno slikarski poti, razvija naprej vse tri slikarske žanre, ki se povezujejo v celoto. Leta 2016 je pridobil status samozaposlenega v kulturi kot slikar in pedagog. Ustvarja v svojem ateljeju ter se udeležuje slikarskih kolonij.

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content