Razstava keramike Helene Strmčnik

V okviru praznovanj ob godu zavodskega zavetnika sv. Stanislava smo v Meršolovem atriju postavili razstavo keramike Helene Strmčnik.

Heleno Strmčnik sicer poznamo predvsem kot glasbenico, ki je v letih 1997–2002 tudi poučevala kljunasto flavto v zavodski glasbeni šoli. Toda likovni svet ji je zelo domač, saj je hči arhitekta Jožeta Kregarja in “mrzla” nečakinja slikarja Staneta Kregarja. Tudi sama je v otroštvu zelo rada risala in je do 13. leta tudi z velikim navdušenjem obiskovala likovno šolo v Pionirskem domu, kjer so bili njeni mentorji Marijan Tršar, Janez Kranjc in Tinca Stegovec; zaradi številnih dejavnosti in raznolikih umetniških zanimanj je potem slikanje sicer opustila in nadaljevala z glasbenim ustvarjanjem. Po upokojitvi pa je začela oblikovati glino, prve izkušnje je pridobila v lončarski šoli pri Boštjanu Dobovšku, kjer se je naučila predvsem tradicionalnih tehnik. Oblikovanje keramike ji je v veliko veselje, zelo rada eksperimentira in raziskuje nove tehnike, načine barvanja, glaziranja in žganja gline.

Utrinek z razstave si lahko pogledate v priloženem posnetku, ki ga je pripravil Metod Trajbarič, glasbena podlaga pa je Händlova skladba Horn Pipe, ki sta jo izvedla Helena Strmčnik (kljunasta flavta) in njen mož Maks Strmčnik (orgle).

Razstava je na ogled do 6. januarja 2022, če pa bi želeli kakšen zanimiv izdelek “Helenina glinca” kupiti, se obrnite nanjo kar preko elektronskega naslova [email protected].

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content