Razstava Kurta Zislerja “Iz teme k luči”

V postnem času v Kregarjevem atriju postavljamo na ogled razstavo slikarja Kurta Zislerja iz Gradca z naslovom Iz teme k luči. Razstavo bomo odprli v četrtek, 8. marca ob 19. uri, na ogled pa bo do 3. aprila. Vabilo na odprtje.

Avtor sam je o tokratni razstavi dejal, da je pot od teme k luči vtisnjena globoko v človeka že zaradi menjavanja dneva in noči v naravi. Tudi človeško življenje gre od rojstva naprej po tej poti, ki se vedno znova ponavlja, še zlasti v težkih situacijah.

Kurt Zisler se je rodil leta 1945 v Bärnbachu na avstrijskem Štajerskem, v Gradcu in Parizu je študiral teologijo in germanistiko. Do leta 2007 je bil direktor Akademije za versko izobraževanje škofije Gradec-Seckau. S slikarstvom se je začel ukvarjati kot samouk, pomembno je na njegovo delo vplival prof. Wladimir Zagorodnikow, ki ga je tudi uvedel v ikonsko slikarstvo moldavskih samostanov, kar je predstavljalo Kurtu Zislerju tudi močno spodbudo z iskanjem povezav z modernim slikarstvom.

Živi in ustvarja v Gradcu, je poročen in oče šestih otrok.

Kurt Zisler je imel že več kot 70 razstav v Avstriji in ostalih evropskih deželah, številna so tudi njegova javna dela, npr. oltarna stena cerkve Angelov varuhov v Gradcu, kapela Emavs v Unterdorfu pri Gleisdorfu, Cikel k molitvi Očenaš v cerkvi sv. Barbare v Bärnbachu, steklena kompozicija v meditacijskem (molitvenem) prostoru Quo vadis na Dunaju.

Dr. Gerhard Larcher, profesor na Teološki fakulteti Univerze v Gradcu, je o njegovem delu zapisal:

“V teh slikah se zdi, kot da se je čas ustavil. Razmišljujočemu opazovalcu predstavljajo brezčasno oz. »nadčasno« vzdušje, ki ga sicer zmore uprizoriti morda le mojster »prezence« oz. »uresničitve minute sveta« Paul Cézanne, ki je estetske konfiguracije očitno zajel v tisočerem utripanju opoldanskega sonca na slikah gore Sainte Victoire.”

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content