Razstava Marte Jakopič Kunaver

Ob vstopu v novo šolsko leto je v Kregarjevem atriju Zavoda sv. Stanislava. na ogled razstava »Šlo je, šlo poletje« akad. slikarke Marte Jakopič Kunaver; razstavo smo odprli v torek, 6. septembra, ob 19. uri – avtorico in njeno delo je predstavil umetnostni zgodovinar dr. Andrej Doblehar, v kulturnem programu ob odprtju pa so nastopili dijaki Škofijske klasične gimnazije. Razstava je na ogled do 28. 9. 2016.

Marta Jakopič Kunaver je vsestransko  angažirana umetnica – arhitekta, solistka sopranistka, pesnica in zlasti slikarka. V našem likovnem prostoru je že dolgo uveljavljena, posebej pa je zaznamovala tudi bogoslužne prostore na Slovenskem in v tujini, saj je s svojimi poslikavami, vitraji in križevimi poti obogatila več cerkva in kapel. Predstavila se je na številnih razstavah doma in na tujem, opremila je vrsto knjig, založba Družina pa je pred kratkim izdala tudi njeno monografijo.

V svojem dosedanjem opusu je izoblikovala prepoznaven likovni izraz, ki se navezuje na srednjeveško umetnost, kot so jo prepoznali in cenili modernisti 20. stoletja. Tako lahko v njenih delih opažamo oblikovno stilizacijo in slikovito barvno paleto, spontan likovni izraz z izjemno barvitostjo ter dekorativnim načinom slikanja v žlahtnem pomenu besede. V njenem likovnem opusu najdemo različne ikonografske motive, pogosti so motivi Marije, angelov, ptic, drevesa, mestnih vedut in katedral, tihožitij, portretov …  Za tokratno razstavo, ki je umeščena na začetek novega šolskega leta, pa je izbrala dela, ki so uglašena na morsko krajino, pravljične vedute in počitniške motive v akrilni tehniki na platnu in papirju. Kljub temu, da so dela s to motiviko nastajala že od konca devetdesetih let pa vse do danes, jih umetnica prvič postavlja na ogled javnosti.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content