Razstava Nike Zupančič “Čebelnjak”

Ob slovenskem kulturnem prazniku smo postavili na ogled razstavo »Čebelnjak« akad. slikarke Nike Zupančič, alumne 1. generacije Škofijske klasične gimnazije. Na odprtju razstave je spregovoril dr. Brane Senegačnik – vabljeni k branju njegovega nagovora o umetnosti in pričujoči razstavi, ki je na ogled do 6. marca 2018.

Nika Zupančič (1978) je maturirala v 1. generaciji na obnovljeni Škofijski klasični gimnaziji; diplomirala (iz slikarstva) in magistrirala (iz grafike) je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je tudi dvakrat prejela študentsko Prešernovo nagrado, še med študijem je souredila zbornik prispevkov vidnih teoretikov o sodobni vizualni umetnosti z naslovom Prostori umetnosti. Kot štipendistka domačih in tujih državnih institucij se je izpopolnjevala v Amsterdamu (historične slikarske tehnike), Berlinu in Parizu (akademska risba na Académie de la Grande Chaumière). Imela je več samostojnih razstav doma in v tujini, sodelovala je na številnih skupinskih razstavah in likovnih kolonijah. 2013 je bila nominirana za umetnostno nagrado Henkel, njena dela pa hranijo tudi v javnih in zasebnih umetnostnih zbirkah v Istanbulu, Klosterneuburgu pri Dunaju, Pilonovi galeriji, Kongresnem centru Brdo in v zbirki RIKO v Ribnici. Zadnjih pet let tudi uspešno vodi Likovno šolo Škofijske klasične gimnazije.

Na tokratni razstavi se predstavlja z likovno zanimivim delom Čebelnjak, ki je rezultat njenega ustvarjanja na pravkar zaključeni trimesečni rezidenci v Parizu. 40 slik manjšega formata, združenih v celovito podobo, predstavlja 40 dni intenzivnega slikarskega ustvarjanja v Parizu, ko je – po načelu Nulla dies sine linea – vsak dan podoživljala, ponotranjala, razmišljala in likovno beležila spomine, refleksije o posameznem letu svojega življenja. Nastala je svojevrstna slikarska meditacija s subtilno in pretehtano vizualno strukturo ter globoko občuteno vizualizacijo bivanjske tematike.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content