Razstava “Prstni odtisi” akad. slikarja Jožefa Muhoviča

V okviru praznovanj ob 25-letnici Galerije Staneta Kregarja postavljamo na ogled razstavo “Prstni odtisi” akademskega slikarja Jožefa Muhoviča.

Naslov razstave Prstni odtisi je v poglobljenem nagovoru na odprtju razstave akademik dr. Milček Komelj ponazoril z mislijo, da »tako kot se Božji Stvarnik razkriva v čudežih življenja, razkriva v svojih delih tudi Jožef Muhovič, kot umetnik voljno orodje v nevidnih rokah, hkrati pa živ človek s svobodno voljo, ustvarjalec in torej človeški stvarnik, čigar ustvarjalna dela so prstni odtisi njegovega duha.« Vabimo vas k branju celotnega nagovora o predstavitvi avtorja in njegovega dela.

Razstava bo na ogled od 4. aprila do 26. maja 2019 v Kregarjevem in Meršolovem atriju Zavoda sv. Stanislava. Vabilo na odprtje razstave.

Jožef Muhovič je bil rojen leta 1954. Na Univerzi v Ljubljani je študiral slikarstvo, umetniško grafiko, likovno teorijo in filozofijo. Ukvarja se s slikarstvom, umetniško grafiko, likovno teorijo in estetiko. Med leti 1993 in 1996 je v okviru postdoktorske štipendije fondacije Alexandra von Humboldta deloval kot raziskovalec na Inštitutu za filozofijo Univerze Otto-von-Guericke v Magdeburgu in na Inštitutu za filozofijo Svobodne univerze v Berlinu. Zaposlen je kot redni profesor za likovno teorijo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Tau VIII (iz cikla »Les petits riens«), 2011 (olje in lak na ponjavi, 120 x 80 cm)

Agora, 2013/2014 (olje, smola in steklo na platnu; 390 x 274 cm)

Prepadi navzgor III, 1999/2018 (olje in emajl na platnu; 274 x 195 cm)

Od leta 1981 je svojo umetniško ustvarjalnost predstavil na 32 samostojnih razstavah doma in v tujini (Ljubljana, Celje, Maribor, Novo mesto, Murska Sobota, Zagreb, Dunaj, Benetke, Magdeburg, Berlin) in sodeloval na preko 250 skupinskih razstavah doma in v tujini. Njegova dela se nahajajo v različnih umetniških zbirkah doma in po svetu: Ljubljana (Umetnostna zbirka Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Umetnostna zbirka Univerze v Ljubljani); Novo mesto (Grafična zbirka Bienala slovenske grafike); Graz (Landesmuseum Joaneum); Dunaj (Graphische Sammlung Albertina, Kleine Galerie, Künstlerhaus); Berlin (Kunstbibliothek ‒ Graphische Sammlung); Passau (Museum moderner Kunst – Stiftung Wörlen); Phoenix / ZDA (Northern Arizona University ‒ grafična zbirka), Budimpešta (Műcsarnok/Kunsthalle).

Leta 2017 je bil izvoljen za izrednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content